Секции

24 April 2024 20:52

В Историческия музей представят изложбата „Изкуствата на Тибет”

Изложбата „Изкуствата на Тибет” се организира съвместно от Община Карлово и Историческия музей. Тя е собственост на Исторически музей -Димитровград и от 5 юни ще бъде експонирана в Исторически музей-Карлово. В продължение на няколко месеца до 30 ноември жителите и гостите на града ще могат да се насладят на екзотичните предмети и да се докоснат до религията, културата и бита на Тибет.

Изложбата включва повече от 100 старинни предмета, свързани с бита, религията и културата на Тибет. Един от най-интересните експонати в нея е масивна култова пагода - бодхи, от будистки манастир, инкрустирана в миналото с тюркоази, корали, ахати и други скъпоценни камъни. Тя е служила за съхранение на мощите на монасите от вековната обител. Култовият предмет с височина един метър е обвит в шарфове от 5 цвята - жълт, зелен, червен, бял и син, които символизират петте вида мъдрост на Буда.

Мистиката на Изтока намира отражение в маските на демони и пазители на богатства, символ на тибетския будизъм. Представени са и т.нар. ленти сутра, които и сега са задължителен елемент от декора на будистките манастири. Интерес представляват т.нар. танки. "Танка" на тибетски език е цветен бродиран или рисуван свитък от плат, коприна или хартия и представлява вид картина, характерна за тибетската култура. Танка пресъздава главно обичаите на обществото и засяга различни сюжети, основно религиозни. Интересни са молитвените тубуси, които тибетците въртят за да натрупат милостиня и благочестиви факти за своя следващ живот и камъкът мани с вписани молитвени мантри.

Изложбата включва още автентичен интериор на тибетски дом, в който неизменно присъства т.нар. чема, т.е. кутия за съхранение на ечемик, и гравирани култови плочки, изнасяни традиционно пред дома за тибетската нова година, както и скрин с изящни дърворезби на дракони. Внушителният музикален инструмент тончен, с височина 3 метра, издава специфичен звук на ревящ слон. Типични дрехи на фермери, както и женски носии от миналото на тибетското общество показва йерархията през отдавна отминалите времена.

Експозицията представя също ювелирното изкуство на старите тибетски майстори на бижута. Сребърните накити са инкрустирани пищно с вградено злато, корали и раковини. Далечната и непозната култура на древните народи от Тибет намира сходства с българските традиции. Изложбата показва предмети, близки до бита на старите българи. Известни са теориите, че нашата прародина води началото си от високопланинските земи в Азия.

Друг интересен експонат е "Колелото на Дхарма". Изображението, изработвано от бронз, символизира безкрайния кръговрат на живота и представлява композиция от три фигури. В средата е колелото, а от двете му страни са разположени животни. Всички тези предмети носят дълбоко сакрален смисъл. Те са образи на просветлението, които имат силата да пробудят човешкия дух.

През 2011 г.,извънредния и пълномощен посланик на Китайската народна република в България подарява изложбата на Историческия музей в Димитровград.

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче