Секции

03 March 2021 12:55

В Хисаря обсъдиха как с помощта на държавни мерки туристическият бранш ще излезе от кризата, причинена от COVID-19

Министерството на туризма предприема практически мерки за смекчаване на кризата, причинена от пандемията от COVID-19 и в подкрепа на туристическата индустрия – една от най-пострадалите в създалата се ситуация в световен мащаб.

Това каза заместник-министърът на туризма Ирена Георгиева и подчерта, че не само у нас, но и в световен мащаб, туризмът е сред най-засегнатите от кризата браншове. В близко и далечно бъдеще той ще претърпи най-много промени в начините си на функциониране. По думите й в глобален мащаб, по изчисления на Световната организация по туризъм, международният туризъм отбелязва спад с 22% през първото тримесечие на 2020 година и може да намалее с 60% до 80% до края на тази годината. Общо 67 милиона са по-малко международните туристи до месец март и до 80 милиарда долара са вече констатираните загуби.

Заместник-министърът представи мерките от страна на държавата и ресорното министерство в отговор на пандемията за минимизиране на пораженията в сектора.

Областният управител Дани Каназирева подчерта, че туризмът е сред приоритетните сектори в региона.

„Сега е много важно всички заедно, държавни, общински институции и туристическия бизнес, както преминахме през кризата с епидемията, така да преодолеем последиците от нея. В това число, изключително важно е да успеем да спасим туристическия сезон и максимално да намалим щетите от кризата върху бранша. Специално в нашата област – Пловдив, трябва да използваме предимството си, че се справяме много добре с пандемията и да се рекламираме като сигурна дестинация“, коментира Каназирева.

Тя посочи, че още в началото на годината, областна администрация активно работи по два важни инфраструктурни проекта, свързани с община Хисаря и насочени към създаване на по-добри условия за развитие на туризма.

„ До края на август очаквам да започне цялостен ремонт на пътя до Хисаря от село Черничево до село Дуванлии. Активно работим и за довършване на жп надлеза до Хисаря, припомни областният управител.

От своя страна кметът на община Хисаря посочи, че с решение на Общинския съвет се правят облекчения за представителите на туристическия бранш, като подходът е индивидуален и съобразен с конкретното искане от страна на бизнеса.

Заместник-министър Георгиева съобщи, че по предварителните данни на Единната система за туристическа информация от 01,01,2020 г. до 02,06,20 г., пренощувалите в местата за настаняване в Хисаря са малко над 37 хиляди, като повечето са българи, но е имало и гости от Русия, Турция, Гърция и Украйна. Реализирани са над 64 хиляди нощувки.

„ Това означава, че независимо от трудностите, има интерес към община Хисаря и възможностите за туризъм, които се предлагат тук – медико, балнео и спа. Наша обща е задачата да поддържаме този интерес, да го направим устойчив и постепенно да преодолеем кризата, обобщи Георгиева.

Пред представителите на туристическия бранш от региона – хотелиери, ресторантьори и туроператори, бяха коментирани последните разпоредби на Здравното министерство, стъпките за постепенно облекчаване на мерките срещу коронавируса, като се наблегна на тези, които ще помогнат непосредствено на туристическия бизнес.

От страна на здравните власти в областта, директорът на РЗИ-Пловдив д-р Ваня Манчева и директорът на Областната дирекция по безопасност на храните д-р Камен Янков, разясниха конкретните изисквания към хотелиерите и ресторантьорите.

Представителите на институциите, повече от час отговаряха на въпроси, относно нормативната уредба, спазването на изискванията за дистанция и дезинфекция в режим на работа, както и какъв ще бъде контролът за спазване на здравните и хигиенните мерки.

/Снимка: Областна администрация Пловдив/

Днес Ви питаме:

Предпочитате ли био продуктите?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче

Полезни връзки:

Официален сайт на Община Карлово

Ако си построил замъци във въздуха, не означава, че си работил напразно; те са точно там, където трябва да бъдат, просто изгради основи под тях.


Хенри Дейвид Торо