Секции

28 March 2024 18:30

Издават сборник с нови документални материали за Левски и БРЦК

Предстои публикуването на нови документални материали за Васил Левски и Българския революционен централен комитет (БРЦК). В подготвянето на сборника и превода на документите участват известни български историци като проф. Орлин Събев, проф. Пламен Митев, изследователи от Република Турция, музейни специалисти и архивисти от България.

Документалният сборник „По следите на Левски и БРЦК“ съдържа преводи на неизвестни досега документи от Османския архив в Истанбул, които се отнасят до дейността на Апостола и създадените от него революционни комитети. Документите разкриват информация за съдебния процес, воден от Османската империя срещу участниците в съзаклятието. Изданието представя нов превод на султанските укази за утвърждаване на смъртните присъди на Васил Левски и Димитър Общи. За първи път се публикуват и факсимилета на тези документи.

Новооткритите документи не само запълват празнини в историята, но и повдигат нови въпроси. Те представляват интерес както за специалистите, така и за широката читателска аудитория.

Сборникът „По следите на Левски и БРЦК“ ще излезе от печат до 18 юли, рождения ден на Васил Левски. Пълно издание ще бъде публикувано и достъпно безплатно и в сайта http://bgrevival.unibit.bg/, който ще стартира на същата дата.

Документалното издание се издава по проект: „Информационен портал за архивно-документално наследство на Българското възраждане”, финансиран от Фонд научни изследвания, Договор № КП-06-Н 25/2 от 13.12.2018 г. Негова цел е да предоставя информация за документи от периода, съхранявани в архивохранилища в България и чужбина. Проектът се реализира в Университета по библиотекознание и информационни технологии (УниБИТ) и за неговата реализация работят историци, архивисти, библиотекари и музейни специалисти.

За повече информация за документалния сборник, който ще бъде публикуван: проф. д.н. Орлин Събев, е-майл: orlin_vtu@yahoo.com

За информация по отношение проекта: доц. д-р Християн Атанасов, е-майл: h.atanasov@unibit.bg

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче