Секции

19 April 2024 10:08

Само 2% от изследваните имат антитела срещу коронавирус в областния център

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев даде висока оценка на организацията и провеждането на първото представително проучване в Пловдив за наличие на антитела срещу SARS-CоV -2.

Той съобщи, че изследването е проведено в 660 точки в 6-те района на града. 1108 души са дали на терен предварително съгласие да бъдат тествани, като 553-ма от тях (членове на общо 291 домакинства), са дали кръвна проба.

„Резултатите показват, че в тази група се засичат общо 6 човека при които има антитела срещу SARS-CоV -2 /само IgA, само IgG, или комбинация от двете/. Това означава, че антитела са открити в 1.08 на сто от случайната географска извадка, представителна за настоящото население на град Пловдив, обясни доц. Кунчев

Главният здравен инспектор допълни, че от рисковите структури (лечебни заведения с разкрити и функциониращи COVID-19 отделения) е тествана случайна извадка от 200 човека. В тази група също се засичат общо 6 човека с антитела срещу вируса, което представлява 3.00 % от изследваните.

Спрямо извадките направени на случаен принцип може да се заключи, че в населението на град Пловдив, към момента на проучването, антитела има в 1.08 % и в 3 % от служителите, работещи в рискови структури.

Допълнително, в отговор на големия брой запитвания по време на проучването, бе дадена възможност, след записване по телефона, за изследване и на доброволци.

В тази трета група са изследвани общо 249 човека от 194 домакинства, като са установени 10 лица с антитела срещу SARS-CoV-2, което e 4.01 % .

„Резултатите като цяло показват ниско ниво на колективен имунитет, което е индикация, че много малко хора до момента са се срещали с вируса. В същото време данните показват ниво на наличие на антитела в населението, сравнимо с нивата установени в други проучвания в страни при подобни нива на заболеваемост и епидемиологична обстановка, коментира доц. Кунчев.

Той обясни, че за проучването до момента са изхарчени 58 000 лв., което е около 10 пъти по-малко от цената на такива проучвания в другите страни. По реализирането му са работили 22 души от РЗИ- Пловдив и 11 доброволци от МУ, между които и стажант лекари.

„Благодаря за работата на всички, които участваха в реализирането на проучването. За по-малко от месец беше свършена много работа от РЗИ и доброволците. Благодаря на пловдивчани за тяхната активност и разбиране. Всичко това ни показа, че хората имат доверие на институциите, а предприетите мерки за справяне с епидемията са правилни, коментира областният управител Дани Каназирева.

Резултатите и анализа от изследването ще бъдат публикувани в научни издания. То е направено според изискванията на Световната здравна организация и е адаптирано към условията на Пловдив.

/Снимки: Областна администрация/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче