Секции

26 April 2024 00:12

НС прие Държавната комисия по хазарта да стане агенция

Народното събрание прие на първо четене преструктурирането на Държавната комисия по хазарта в агенция. Предложението дойде от ГЕРБ. Едновременно с това депутатите отхвърлиха внесените от Валери Симеонов промени в Закона за хазарта. Те предвиждаха казина и игрални зали да има само в големите курорти, луксозни хотели и в близост до границата.

Представяне от Държавна комисия по хазарта, регулаторът ще се преструктурира в агенция. Тя ще е специализиран орган към Министерския съвет, който ще изпълнява държавната политика в областта на хазарта и ще осъществява надзор върху хазартните и свързаните с тях дейности. Това решиха депутатите с приемане на първо четене на промени в Закона за хазарта. Предложението е на ГЕРБ и включва регламент за вноските за социално отговорно поведение. Такива ще се дължат за всеки издаден лиценз.

ГЕРБ предлагат още видът на хазартните игри, които може да организира Българският спортен тотализатор да се разшири и 10% от приходите от онлайн хазарт да отиват за фонд ,,Култура“. Няма да има промени в бюджета с преструктурирането на комисията в агенция. Това обаче срещна неодобрението на левицата.

Предложението на Валери Симеонов от НФСБ за казина и игрални зали само в големите курорти, 5-звездни хотели и до 20 км. от ГКПП-тата на първо четене не получи зелена светлина в пленарна зала.

Вече се предлагат и мерки по защита на уязвими от хазартните дейности лица. Предвижда се възможност за доброволно вписване в регистър и самоограничаване от игра на хазарт налица, които са преценили за себе си, че тази дейност им вреди.

/Източник информация и снимка: Тв Европа/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче