Секции

08 July 2020 11:19

Китай започва трета фаза на изпитания на ваксина за COVID-19 в чужбина

Националната биотехнологична група на Китай планира да започне трета фаза на клинични изпитания на ваксината си за коронавирус в чужбина. Първите две фази на тестовете са дали обещаващи резултати по отношение безопасността и ефективността на препарата. От 12 април общо 1120 доброволци на възраст 18-59 години са получили по две дози от експерименталната ваксина за период от 28 дни, като всички са генерирали високи нива на неутрализиращи антитела. Експертите твърдят, че получените резултати са обнадеждаващи за ефективността на ваксината.

Шен Шуо – главен ръководител на изследванията в Института за биологични продукти в Ухан:

„Това е първа дезактивираща ваксина, която бе тествана в клинични условия в света и е доказала своята безопасност и висок процент на образуване на антитела. Сега пристъпваме към трета фаза на изпитания в чужбина, в тези страни, в които има висок брой заразени с COVID-19. Това е смисълът на тази фаза – да ваксинираме хората и да проследим дали ваксината може да ги предпази от вируса“.

В Китай се разработват общо 5 ваксини за COVID-19, като те се изпитват върху над 2500 доброволци. Създаването на тези препарати се смята за дългосрочна инвестиция на фона на опасенията на специалисти, че вирусът може да мутира бързо и могат да се появят нови щамове. По данни на СЗО в момента в света се правят около 150 ваксини, които са в различен етап на тестване.

/Източник информация и снимка: Тв Европа/

Днес Ви питаме:

Ще почивате ли през лятото на родното Черноморие?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче

Полезни връзки:

Официален сайт на Община Карлово

Всеки път, когато се почувстваш изгубен, си спомни за всеки, който някога те е обичал, за всяка сбъдната мечта, за всеки пълноценно изживян слънчев ден и след това си представи колко още такива спомени те чакат зад ъгъла.