Секции

08 July 2020 10:59

Путин предложи въвеждане на данък върху доходите на богатите руснаци

Руският президент Владимир Путин предложи от 1 януари 2021 година да бъде вдигнат данъкът върху доходите на физическите лица от 13 на 15% за гражданите с доходи над 5 млн. рубли (близо 73 000 долара) годишно.

Владимир Путин – президент на Руската федерация:

„Бих искал да предложа следното – от 1 януари следващата година промяна на ставката на данъка върху доходите на физическите лица от 13 на 15 процента за тези, чиито доходи надхвърлят 5 милиона рубли на година. Данъкът няма да се налага върху целия доход, а само за частта над 5 милиона рубли на година“.

Средствата от данък богатство ще влеят в националния бюджет около 60 млрд. рубли (близо $875 млн.) годишно, отбеляза Путин. И добави, че тези пари ще бъдат насочени към лечението на деца с редки заболявания.

Путин настоя всички семейства с деца до 16-годишна възраст да получат по 125 евро и през юли. Той предложи също така удължаване на мерките в подкрепа на безработните до края на август, разширяване на програмата за нисколихвени ипотечни кредити за младите семейства и намаляване на данък печалба в сектора на информационните технологии от 20 на 3%.

В заключение президентът подчерта, че поправките в конституцията ще влязат в сила само ако бъдат одобрени от гражданите на предстоящото всенародно гласуване. Най-важната от тях предвижда възможността Путин да се кандидатира за президент и след изтичането на настоящия му мандат през 2024 г.

/Източник информация и снимка: Тв Европа/

Днес Ви питаме:

Ще почивате ли през лятото на родното Черноморие?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче