Секции

29 March 2024 14:56

Вътрешната комисия отхвърли президентското вето върху Закона за МВР

Вътрешната комисия преодоля ветото на президента наложено върху промените в Закона за МВР. Законопроектът бе приет на второ четене от парламента и върнат обратно от президента с мотив, че ако се създаде нова структура за охрана, ще бъде еднаква на НСО. Аргументите на комисията обаче бяха, че дублиране на двете служби няма да има.

С 10 гласа „За“, 1 „против“ и без нито един „въздържал се“ ресорната парламентарна Комисия по вътрешна сигурност и обществен ред отхвърли ветото на президента и отново прие Закона за МВР. Мотивите на държавния глава бяха, че със създаването на нова структура, която да охранява държавни служители от администрацията, прокурори и разследващи полицаи се дублира дейността на НСО. От политическа партия ГЕРБ контрираха, че дублиране на двете служби няма да има и изразиха пълна подкрепа на закона.

Валентин Радев, ГЕРБ:

„Това е правилно има достатъчно яснота, а където няма, защото един закон е не може да опише всичко и винаги може да се каже да де не е докрай ясно. Какви правомощия се дублират толкова и във това, МВР и сега извършва подобни дейности. Аз само да припомня съвсем скоро мина председателството, че кой отнесе 90% от охраната- МВР. Да има някой нюанси и мога да се съглася с президента, може би ще трябва да бъдат обучени в нещо. Но иначе да дублират функции, какво да дублират те го правят в момента.

От БСП пък гласуваха против, като заявиха, че подкрепят мотивите на президента.

Росен Миланов, БСП:

„При толкова много бързо намаляващо население, толкова много охранявани лица аз мисля, че ако направим процентно съотношение на базата на този закон, който предлагате ние ще излезем на челна позиция. Аз не виждам толкова застрашени хора или поне явно не са застрашавани за да имаме отделна служба.“

На заседанието на комисията присъстваха и представители на Министерство на вътрешните работи, които изразиха подкрепата си за Закона за МВР, защото с него ще бъдат подобрени реакциите на органите на реда в критични ситуации.

/Източник информация и снимка: Тв Европа/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче