Секции

03 May 2024 19:22

Хърватия въвежда 14-дневна карантина, Швеция и Израел удължават забраната за влизане

Скокът на новорегистрирани случаи с коронавирус принуди властите в някои страни да предприемат превантивни мерки.

От 25 юни Хърватия въвежда задължителна 14-дневна самоизолация при влизане в страната на всички, които идват от Босна и Херцеговина, Косово, Сърбия и Северна Македония, независимо от тяхното гражданство.

Това ограничение не се отнася за граждани на държави-членки на ЕС, на Шенгенското пространство и лица, притежаващи карти за постоянно пребиваване в страни от Общността, ако са преминали през територията на горепосочените държави транзитно, съобщиха от Външно министерство.

При нужда от съдействие, българските граждани могат да се обърнат към посолството на България в Загреб.

Шведското правителство реши да удължи временната забрана за влизане на чужденци в страната до 7 юли. Забраната не важи за жители на ЕС, Великобритания, Норвегия, Исландия, Лихтенщайн и Швейцария. Решението беше взето по препоръка на Еврокомисията. Целта на забраната за влизане, както и преди, е да смекчи ефектите от разпространението на коронавируса и да намали огнището на COVID- 19, се отбелязва в съобщението. Временната забрана за влизане бе въведена на 19 март и първоначално беше за 30 дни. След това беше удължена до 15 май и 30 юни в съответствие с препоръката на Европейската комисия

Израелските власти също уведомиха чуждите авиокомпании, че забраната за влизане в страната за чуждестранни граждани, въведена на 18 март е удължена до 1 август тази година. Преди това срокът беше до 1 юли. В средата на май властите в Израел започнаха да премахват въведените през март карантинни мерки за предотвратяване на разпространението на коронавирус. Училищата отвориха на 17 май, плажовете на 20 май, басейни, ресторанти и кафенета – на 27 май.От края на май от основните инструкции на Министерството на здравеопазването в Израел остава в сила задължителното спазване на разстояние от два метра между хората и носенето на защитни медицински маски извън дома. Липсата на маска се наказва с глоба от 500 шекела, близо 300 лева.

/Източник информация и снимка: Тв Европа/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче

Полезни връзки:

Официален сайт на Община Карлово

Не забравяй, че дори и да не помниш какво си правил предната вечер, винаги ще се намери приятел с камера, който да ти напомни за нещата, които не е трябвало да правиш.