Секции

25 April 2024 22:17

Празникът на лавандулата събра гости от Германия, Русия и България(видео)

В ранната сутрин на 6-тото издание на празника на лавандулата кукерите от Горни Домлян събудиха Земята: Време е за жътва! и нарекоха за богата реколта на стопаните в полята.

Жътварски песни подхванаха звънливите женски гласове от Сушица и Горни Домлян и огласиха карловския край. И така заедно българки от различни поколения се включиха в ритуала „Жънене на лавандула“ пред възхитените погледи на туристи от Германия, Русия и България.

Марина Лазарова:

С жъненето се започва по обяд, когато слънцето е най-високо на небето и когато е най-топло, защото маслото от лавандулата се качват в цветчетата и така се извлича най-добре.

Лавандулата е традиционен поминък и се иска не само майсторлък, но и сърце за отглеждането й.

Николай Калеев- производител на лавандула:

Всяка земеделска работа е къртовски труд. Тази година, не вярвам, че ще си върнем вложените средства в лавандулата. Пред мен стои въпросът дали да я жъна, защото се очертава, че няма да мога да реализирам продукцията. Ще взема решението след две седмици. Но ако си намеря добър пазар за маслото, не мога да го продам за 40 лева килограма. Огромни масиви се садят в Добруджа-житницата на България, с лавандула. Много цвят, но няма качество в маслото. Трябва да се съхранят регионите, в които отглеждането на етерично-маслените култури е традиционен поминък.

Празникът се пренесе в Бухаловия хан в Старинно Карлово с магията на ароматните билки и народните песни и танци.

Антон Минев-заместник-кмет на община Карлово:

Преди 6 години поставихме началото на този празник, съчетаваме го с традиционния Еньовден от народния календар. С този празник искаме да създадем и една традиция с лавандулата като етерично-маслена култура, която има повече от един век история на територията на нашата община. С празника отдаваме и заслуженото и на всички тези, които се занимават с отглеждането и преработката на лавандуловия цвят и продуктите, които се произвеждат от него.

Специално внимание организаторите на празника отделят демонстрацията на варене на лавандула и добиване на масло от билката.

На празника да минеш под Еньовия венец от билки е за здраве и късмет, Феята на лавандулата Цвета Шаламанова пожела на Карлово и на България да съхраним нашите традиции и да вярваме в най-доброто.

Специален гост в празничната програма бе народната певица Владислава Христозова.

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче