Секции

18 April 2024 13:27

Проект „Месим, за да се смесим“ бе представен на Фестивала на лавандулата в Карлово

Проект „Месим, за да се смесим“ на Сдружение „Млади, активни, креативни“ е част от инициатива „Човешки права в действие“ на коалиция “Равни БГ“ и гостуваше на Празника на лавандулата в гр.Карлово.

Приемането на различията, многообразието и междукултурния диалог чрез общностни дейности като месене на открито на обществени места и насърчаване на толерантното отношение между деца с различен социален и икономически статус беше основна цел на проекта.

Проектът „Месим, за да се смесим“ даде възможност на всички желаещи да се включат в уъркшопите за замесване на хлябове и питки на открито, рисуване върху брашно, изработване на сувенири от тесто, с което показваме, че пред хляба всички сме равни, а месенето е терапия за душата. Специалисти от сдружение „Традиции за бъдеще“ Пловдив показаха как общностното месене на хляб може да се използва като терапевтичен, социален и образователен метод за сплотяване на хората. Представителите на организацията разказаха и показаха на присъстващите за символиката при приготвяне на обредни хлябове, като всеки от присъстващите може да опита да си приготви свой хляб. Тъй като фестивалът на лавандулата се провежда в дните около Еньовден, участниците научиха повече за обредното замесване на пита за празника и ритуалите свързани с празника. Характерното за хляба, който се замеси в работилницата на проекта е, че той се замества с квас. Закваската, с която нашите предци са приготвяли насъщния е изключително полезна за здравето, защото „изяжда“ глутена при дългото втасване на тестото. Много тънкости при приготвяне на кваса в домашни условия и начините за неговото съхранение се представиха пред всички включили се в общностното месене. Група за изворен фолклор от село Горни Домлян демонстрираха как се приготвя и изпича хляб на дървени въглища с позабравената техника, наречена „подница“. Гостите имаха уникалната възможност да проследят стъпките една след друга, а след това да опитат и да се насладят на майсторската питка на баба Митка. Майсторлъкът на приготвени от домакините и гостите обредни хлябове и пити беше показан на уредената изложба. Над 20 обредни питки за различни празници бяха подредени в изложба –базар, а след това разпродадени с благотворителна цел.

Доброволци на сдружението раздаваха на гостите на празника специалния „ВИТАМИН Т – витамина на толерантността“ и им обясняваха, че е важно да приемат многообразие с усмивка и толерантно отношение. Кутийката на ВИТАМИН Т съдържа цветни бонбонки, които са символ на многообразието и листовка с важна информация за толерантността и междукултурния диалог.

Включването на над 40 човека в общностното месене от различна възраст, пол, социален и етнически статус потвърди посланието на кампанията „ От нас зависи да сме общност“.

В Гражданско обединение „Равни БГ” членуват 30 неправителствени организации от цялата страна и работи за развитието на общество, което подкрепя равноправието и солидарността между хората в България, зачита свободата на мнение и разнообразието на гледни точки, които не подбуждат към насилие и дискриминация.

Източник: Сдружение „Млади, активни, креативни“ с. Куртово

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче