Секции

29 March 2024 11:14

Скулпторът Нина Канарова представи изложбата живопис на Пена Николова в Карлово

Изложба от живописни пейзажи на карловската художничка Пена Николова бе открита днес в рамките на стартиралия 6-ти фестивал на етерично-маслените култури. Авторката представи на местната общественост 19 нови творби от Старинно Карлово в къща „Белия двор“. Сред уважилите събитието бяха зам.-кметът Антон Минев, художниците Дечко Тодоров и Димитър Бакърджиев, ценители и приятели на изкуството на Николова.



Изложбата представи скулпторът Нина Канарова. Пред присъстващите тя сподели:



„Откриването на една изложба е едновременно и изпитание и празник за художника. Изпитание, защото всеки път показването на нови творби пред публика е един изпит за художника, преди всичко пред него самия, и не защото той би се повлиял от мнението на публиката, а защото колкото и да не се влияе от чуждото мнение, той все пак, иска да види как се отразява неговото творчество върху зрителите, каква е тяхната реакция спрямо неговото изкуство, какво въздействие има то върху тях.



И празник е, защото авторът вижда своите творби събрани и подредени по определен начин, в подходящо пространство, където те имат друго звучене, друго въздействие, директна кореспонденция със зрителя, и ако този зрител е усетил и възприел посланията на автора, то тогава наистина е празник за Духа!



Пена Николова – кратка житейска и творческа биография.



-Родена 1956 г. в Карлово.



-Изучава графика в Художествена гимназия Казанлък.



-Завършва изящния факултет на Великотърновски университет ''св.св. Кирил и Методий ''специалност живопис.



-Член на СБХ от 1988г.



Самостоятелни изложби:



-ГХГ КАРЛОВО



-ГАЛЕРИЯ '' БУРГАС ''- БУРГАС



-ГАЛЕРИЯ''РИМСКА МОЗАЙКА'' СТ.ЗАГОРА



-ГАЛЕРИЯ''МАКСИМ'' СОФИЯ



-ГАЛЕРИЯ СБХ БУРГАС



-ГАЛЕРИЯ ''НЕСИ '' БУРГАС



-ТЕАТЪР-ДОМ ПАМЕТНИК



-ПАНАГЮРИЩЕ



-ХГ ''ЖОРЖ ПАПАЗОВ'' ЯМБОЛ



КОЛЕКТИВНИ:



-ПРЕДСТАВИТЕЛНА ИЗЛОЖБА НА ИЗТОЧНОЕВРОПЕЙСКОТО ИЗКУСТВО В АМСТЕРДАМ-ХОЛАНДИЯ И БЕЛГИЯ



-ИНТЕРНАЦИОНАЛНА ИЗЛОЖБА НА ЖЕНИ- ХУДОЖНИЧКИ В КОНСТАНЦА И БУКУРЕЩ.



И ФОРУМИ ЗА СЪВРЕМЕННО БЪЛГАРСКО ИЗКУСТВО:



-''ПРИЯТЕЛИ НА МОРЕТО'' БУРГАС



-''МИТОВЕ И ЛЕГЕНДИ НА МОЯ НАРОД''- БАЛКАНСКО ---КВАДРИНАЛЕ СТ.ЗАГОРА



-БИЕНАЛЕ НА МАЛКИТЕ ФОРМИ-ПЛЕВЕН



НЕЙНИ КАРТИНИ СА СОБСТВЕНОСТ НА ЧАСТНИ КОЛЕКЦИИ И ГАЛЕРИИ.



След тоталния отлив от духовния и материален интерес, и потребността на обществото от изкуство, напоследък сякаш се наблюдава едва-едва един плах опит от прилив на заинтересованост към изкуството, една нежна носталгия към нещо по-хубаво, по истинско, по-красиво от това, което ни заобикаля.



Изложбата на Пепа Николова е един мост към тази тенденция, един опит да се събуди чувството на уважение към старите къщи на Карлово, в които можем да съзрем една ярка индивидуалност на самия реален обект и още повече – духа и умението на автора да предаде това излъчване не като пожълтяла страница от старите архиви, а като един нов, свеж прочит на художника на една урбанистика, доказала в годините топлотата и уюта на истинския дом, където цари мир, обич и хармония, където всичко е наситено с внимание, любов и красота.



Тази изложба е нейният нов художествен подход към тези сюжети, не малко изобразявани от различни художници, но в това е индивидуалността на отделния автор, да сътвори творбите си от своята си позиция, уникално виждане и отношение към обектите и ги насити със своята естетика, светоусещане, специфична душевност и жизненост, чувства и отношение към прекрасното. Всичко това Пепа Николова постига с характерните за нея живописни гами, подбрани сюжети, оригинални композиции, точен формат, свой ъгъл на виждане, голям опит и, разбира се, безспорно майсторство.



Дълъг е пътят на една картина от ателието до изложбената зала и по този път художникът върви неотклонно, докато не се получи желаният резултат.



Този път започва още от душата на художника, от Божественото вдъхновение, възникването на замисъла на творбата, който минава през цензурата на съзнанието и когато настъпи мигът на сътворяването, авторът трябва да е в пълна кондиция и концентрация на всички свои знания, умения и талант, за да излее върху платното своята концепция в пълнотата на нещо значимо и прекрасно, което да е притегателен фокус на внимание, трепет и съзерцание, търсени и желани от зрителя даже както оазиса за пътешественика в пустинята.



Но кой може да погледне в душата на художника, как възниква, как расте и как се формира първообраза, кой може да усети това огромно напрежение на енергията, движеща тези процеси, кой може да разбере началото, когато върху бялото платно се появяват първите щрихи и постепенно се проявява цялата картина? Никой земен!



Това е „Светая светих“ на художника, дадена му свише, за да е насаме с Бога, когато получава напътствията си от Него и там дори не трябва да се поглежда, камо ли да се докосва! Достатъчно е съзерцанието на творбата – там в нея всичко е отразено. А самият художник, макар и от дистанция, винаги е свързан със своето произведение, което от своя страна е връзката на зрителя с автора.



Изкуството е тази човешка дейност, която е най-близо до душата и сърцето на човека. Неговият език е директен и универсален, не се нуждае от преводач. Изкуството е дело не само на ума, но преди всичко – на сърцето, на Духа и на душата. Художникът влага душата си в творбата, той пресъздава своите чувства, мисли и емоции в нея. Така творбата става отражение на художника, получава своя аура, свой живот в пространството, своя душа. Тя вече говори сама за себе си и чрез съзерцаването ѝ, може да се почувства осезаемо излъчването ѝ, да се усети нейната атмосфера, нейната душа и послание, заложени от автора. И това е съвсем постижимо, когато се отдели достатъчно дълго време за възприемането ѝ. Тогава и за зрителя и за автора ще започне празника на Духа!



Няколко думи за обществената значимост на една изложба:



Карлово е град, погален от Бога и облагодетелстван от присъствието на много художници в миналото и сега. Достатъчно е да изброя само имената Петър Кантимиров, Петко Абаджиев, Съби Иванов, Любен Петров, Христо Бабиков, на световноизвестния Жорж Бакърджиев и скулптора акад. Иван Лазаров, чиито къщи са само на няколко крачки оттук, за да отбележа продължението на традицията днес, когато понастоящем в Карлово и района има повече от двадесет академични художници.



И ако трябва да определим кое носи и създава облика един град, а в глобален мащаб – на една цивилизация, то безспорно това са науката, изкуството и културата, респективно тези личности, които я създават.



Оставам на вас да решите какво трябва да бъде отношението към тези личности и към произведенията на тяхната дейност.



Няма да правя цялостен анализ на творчество на Пепа Николова и качествата й като живописец, тя се доказа през годините като художник с широк диапазон на авторски търсения и постижения в живописта в различни направления, и по-свободни, и по-модернистични, и по-академични. Само ще отбележа, че Пепа Николова е един артист, майстор на четката, художник с деликатно чувство за цвят и хармония, търсеща оригинални композиционни решения и постигнатото е достатъчно красноречиво.



И нека не забравяме, че всичко започва като приказка и завършва като музика, в случая симфония от багри, обич и красота!“

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче

Полезни връзки:

Официален сайт на Община Карлово

Е, не може всеки ден да ти се случва нещо незабравимо, но пък няма да имаш и за какво да се оплакваш. ;)