Секции

04 May 2024 05:37

Лекарство против кръвни съсиреци може да помогне в лечението на COVID-19

Експериментално лекарство, разработено от австралийски учени, може да предотврати смъртни случаи от COVID-19, като контролира образуването на кръвни съсиреци, отговорни за затруднения при дишането, органна недостатъчност, инсулт и инфаркт. Екипът изследователи се ръководи от проф. Шон Джаксън от Университета на Сидни и Института за изследване на сърцето. От трима до четирима пациенти с COVID-19 в критично състояние в интензивните отделения развиват съсирване на кръвта, като нивата на възстановяване при тях са изключително ниски.

проф. Шон Джаксън – научен директор, отговарящ за сърдечносъдовите изследвания

Основното, което искаме да постигнем, е предотвратяване на животозастрашаващите усложнения при COVID-19. Това са тези пациенти, които се нуждаят от апарати за белодробна вентилация. Ако можем да спрем процеса на съсирване на кръвта, смятам, че можем да обърнем COVID-19 от тежка животозастрашаваща болест в обикновена респираторна болест. Без необходимост от изкуствена вентилация и спешни медицински интервенции.

Лекарството, което е в напреднала фаза на изпитване, може да предотврати съсирването на кръвта при пациенти с COVID-19 или такива със сърдечносъдови проблеми.

След успешно приключване на изпитанията във фаза 1 при 72-ма здрави пациенти, изследователите искат бързо да преминат към втора фаза, като тестват ефективността и безопасността на лекарството при критично болни от COVID-19.

Във втора фаза медикаментът ще се приема интравенозно, но трябва да бъде разширен обхватът на участниците, защото в Австралия няма достатъчно болни пациенти, които са на механична вентилация.

/Източник информация и снимка: Тв Европа/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче