Секции

25 April 2024 18:57

Излезе от печат сборникът с нови документи за Левски и БРЦК

Излезе от печат книгата "По следите на Левски и БРЦК. Нови османски документи". Изданието бе реализирано благодарение на авторите: проф. Орлин Събев (който преведе и документите), проф. Пламен Митев, ас. Дженгиз Йолджу, доц. Ашкън Коюнджу, съставителите: проф. Орлин Събев, Дора Чаушева, Виктор Комбов и Ашкън Коюнджу.

Издателството на УниБИТ "За буквите-о писмнехъ", в лицето на доц. Диана Стоянова, се погрижи изданието да е луксозно, а художникът Христо Христов за прекрасната корица.

В изготвянето му взеха участие и архивистите д-р Милена Тодоракова и Бистра Маркова.

Документалният сборник „По следите на Левски и БРЦК“ съдържа преводи на неизвестни досега документи от Османския архив в Истанбул, които се отнасят до дейността на Апостола и създадените от него революционни комитети. Документите разкриват информация за съдебния процес, воден от Османската империя срещу участниците в съзаклятието. Изданието представя нов превод на султанските укази за утвърждаване на смъртните присъди на Васил Левски и Димитър Общи. За първи път се публикуват и факсимилета на тези документи.

Новооткритите документи не само запълват празнини в историята, но и повдигат нови въпроси. Те представляват интерес както за специалистите, така и за широката читателска аудитория.

Книгата ще бъде представена на първи път в НМ "Васил Левски"-Карлово на 18 юли (събота). Изданието ще се разпространява безплатно и ще може да се сваля от сайта на УниБИТ и НМ "Васил Левски" след тази дата.

/Снимка: НМ“Васил Левски“-Карлово/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче