Секции

20 April 2024 02:40

Сопот отбеляза тържествено 170 години от рождението на Иван Вазов (видео)

Тържествата по повод 170-годишнината от рождението на Иван Вазов в Сопот започнаха с приемане на военния почетен строй на представителните роти на 61-ва Стрямска механизирана бригада. На централния площад пред родната къща и паметника на патриарха на българската литература празника в условията на Ковид-19 уважиха малцина сопотненци, политици и общественици.

„Днес празнуваме творчеството и родолюбието на Вазов, които са неизчерпаем извор на истина и мъдрост“ – каза в приветственото си слово кметът на община Сопот Деян Дойнов.

Почетният гражданин на Сопот и наследник на рода на великия поет и писател доц. Григорий Вазов получи Вазовата награда за литература от името на тазгодишния й носител - поетът Борис Христов.

Националната детска Вазова награда за литература за 2020 година бе връчена на Станислав Стоянов.



По време на тържествената церемония кметът Дойнов получи като дар за община Сопот знаме, извезано по примера на Райна Княгиня от живеещата в Панагюрище Елисавета Георгиева, а дръжката му е изработена от Дружеството на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва „Ген. Владимир Вазов“.

В знак на почит и признателност бяха поднесени венци и цветя от държавни и обществени институции, политически партии и неправителствени организации.



В деня на 170-годишнината от рождението на патриарха на българската литература бе открита с прерязване на лента и с водосвет Библиотека „Тополата“, в която се превърна консервираното близо двувековно дърво, засадено 2 години преди Иван Вазов да се роди.

По традиция от името на носителя на Вазовата награда кметът на община Сопот Деян Дойнов, доц. Григорий Вазов и бригаден генерал Деян Дешков засадиха иглолистно дръвче до къща музей „Иван Вазов“.

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче

Полезни връзки:

Официален сайт на Община Карлово

Доближиш едно добро до друго толкова плътно, че между тях да не остане ни най-малка междина – това наричам да се наслаждаваш на живота.


Марк Аврелий