Секции

26 April 2024 09:09

На 18 юли представят два сборника с нови османски документи за БРЦК и Левски

Две нови книги, съдържащи преводи на османски документи за дейността на Българския революционен централен комитет (БРЦК) и издирването на Васил Левски през 1872 г., ще бъдат представени по време на традиционния литературен салон в Националния музей „Васил Левски“- гр. Карлово на 18 юли – рождения ден на Апостола на свободата. Те са резултат от труда на историци и османисти от България и от Турция.

Първата книга представлява второ и допълнено издание на сборника на музея „Нови документи за издирването и следствието срещу Васил Левски и участниците в Арабаконашкия обир”, публикуван в началото на годината от издателство „Златен Змей“. Тя съдържа всички материали, издирени от Виктор Комбов в Османския архив в Истанбул през 2018 г., преведени от доц. Стефан Андреев, проф. Орлин Събев и проф. Иван Добрев. Осъществява се с финансовата подкрепа на Министерството на културата.

Втората книга включва още новоиздирени през 2020 г. документи за дейността на Апостола и БРЦК. Всички документи в нея са преведени от проф. Орлин Събев, а в изданието участват още проф. Пламен Митев, Дора Чаушева, Виктор Комбов и историци от Турция – Ашкън Коюнджу и Дженгиз Йолджу. Този сборник се издава по проект: „Информационен портал за архивно-документално наследство на Българското възраждане”, финансиран от Фонд научни изследвания, Договор № КП-06-Н 25/2 от 13.12.2018 г. Книгата се издава от Академично издателство „За буквите – О писменехъ“ и ще бъде разпространявана безплатно, с възможност за сваляне в електронен формат от сайта на Университета по библиотекознание и информационни технологии (УниБИТ) – базовата организация на проекта и от електронния адрес на Националния музей „Васил Левски“, гр. Карлово.

Двете издания съдържат богат илюстративен материал - факсимилни приложения на всички публикувани в тях документи.

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче