Секции

07 May 2024 08:42

Карлово чества 183 години от рождението на Васил Левски

Тържествата в Карлово по повод 183-годишнината от рождението на Васил Левски започнаха по традиция със Света литургия, която бе отслужена в църквата „Свети Николай“.

След това в присъствието на кметове, общински съветници, военни и граждани, архиерейският наместник отец Марко Тодоров и свещениците от Карловската духовна околия отслужиха молебен и бяха поднесени цветя на гроба на майката на Апостола на свободата Гина Кунчева.

На едноименния площад на великия син на България общинският кмет д-р Емил Кабаиванов прие рапорта на 26-ия национален туристически поход „По стъпките на Васил Левски” от Плевен до Карлово. „Това, че сме тук доказва, че каквито и предизвикателства животът да поставя, българският дух ги преодолява и днес заедно се прекланяме пред велия Апостол“- каза пред участниците от Плевен, София, Никопол, Видин, Шумен, Велико Търново и Тетевен д-р Кабаиванов и връчи на ръководителя на седемте лъча д-р Галя Цветкова книгата на проф. Пламен Павлов „Левски: Другото име на свободата“. Пети лъч предаде на кмета знамето с герба на община Карлово, преминало с походниците по стъпките на Левски.

Церемонията продължи с тържествен ритуал по издигане знамената на България и на Карлово. Бе отслужен и молебен за благоденствието на града и жителите му.

Слово за празника произнесе Доньо Тодоров- председател на Общински съвет Карлово.

„Не можем да си представим Карлово без образа на Апостола на свободата, както не можем и да си представим Апостола без благотворното влияние на неговия роден град. Точно тук се формира оня нечут характер, който и до днес удивлява и вдъхновява българските сърца. От Карлово тръгна по пътя и се превърна в най-ярката личност на българското национално-освободително движение. От Карлово той започна и обърна времето. Той изтръгна народа ни от робската апатия. Със своята демократска република и с идеите за свободна и независима България постави основите на Третата българска държава. Левски е не само идеолог на българската революция, той е и пример какви качества трябва да притежава един голям държавник...Той показа, че саможертвата не е само на думи, а и на дела, че когато ръководиш, трябва да бъдеш отговорен...Надявам се да си спомняме все по-често последните думи на Левски преди бесилото: „Всичко, което направих, то направих за отечеството“. Вярма, че всеки един българин, независимо къде се намира, носи в сърцето си своя Левски.Вярвам, че можем да преодолеем всички препятствия, които животът ще ни предложи, заедно обединени около заветите на Апостола на свободата.“

Празникът се пренесе в НМ„Васил Левски“, където бяха обявени наградените от фондацията и карловския комитет, носещи името на Апостола. Историкът професор Николай Жечев – дългогодишен изследовател на Българското Възраждане, бе удостоен с наградата на фондацията, а с тази на местния комитет „Васил Левски“ – екскурзоводът Пламена Москова. В рамките на традиционния литературен салон представиха два сборника – единият с нови документи за Апостола от османските архиви, а другият – с разработки и есета на участници в международния студентски конкурс „Васил Левски – диалози във времето, диалози с времето“. Карловката доц.д-р Маргарита Златарева – бивш конституционен съдия, член на Управителния съвет на фондация „Васил Левски“, презентира своята нова книга „Юридически поглед към Процеса на Васил Дякон Левски“.

Бележитата годишнина почетоха футболистите и ръководството на ОФК"Левски Карлово" с поднасяне на венец на паметника на Апостола и минута мълчание.

Празничната програма включва футболен турнир на стадион "Васил Левски".

Знамето на Карловския революционен комитет ще бъде изнесено в 20:20 часа от НМ“Васил Левски“, а от 21 часа е тържественият митинг-заря на площад „Васил Левски“. Официално слово ще произнесе председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, под чийто патронаж е честването на 183 години от рождението на Апостола на свободата.

Празнични поздравителни адреси до кмета на община Карлово са изпратили президентът на Република България Румен Радев, Даниел Панов – председател на УС на НСОРБ и кмет на община Велико Търново, Силвия Георгиева – изпълнителен директор на НСОРБ, кметът на община Ловеч Корнелия Маринова, генерал-майор Груди Ангелов – началник на Военна академия „Г.С. Раковски“, командирът на 61-ва Стрямска механизирана бригада бригаден генерал Деян Дешков, началникът на Военно формирование 22680 подполковник Димитър Мерудийски, председателят на Синдиката на българските учители д.ик.н. Янка Такева, кметът на руския град Брянск – Марина Дбар, Асоциацията на българските градове и региони и Институтът за управление на програми и проекти.

/Снимки от събитията са публикувани под статията в Галерията./



Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче