Секции

08 May 2024 03:30

На Илинден карловци почетоха жертвите от „Страшното“

На Илинден карловци почетоха с панихида жертвите на „Страшното“. Тя беше отслужена от отец Михаил Докторов и отец Матей в двора на църквата „Свети Николай“. Днес се навършват 143 години от кървавите и зловещи събития в историята на града и карловската котловина, отнели живота на мнозина в лятото на 1877 година.

„Почитаме паметта на тези, които невинно погинаха в навечерието на нашето Освобождение“- каза в словото си директорът на Историческия музей Мария Деянова.“ Събитията, които са станали тук, не са само плод на човешката слабост, гняв и ярост. Те са плод на тази деспотско-тиранска система, срещу която въстанаха българите и издигнаха своя глас. Съвестта също е много важна морална категория и всички ние, когато говорим за тези събития, имаме нужда от силната, свободната и справедливата държава“- подчерта тя.

Мария Деянова припомни събитията преди 143 години, когато градът е обсаден от редовната турска войска и заповедта на командващият е всяко мъжко дете и всеки мъж от 7 до 70 години, които бъдат открити по къщите, да бъдат избити. Над 600 карловци са откарани в пловдивските затвори. Една част от тях умира по пътя от изтезания, някои са обесени, 116 за екзекутирани на пловдивската чаршия, други остават да чакат освобождението в пловдивските затвори при нечовешки условия. Над 2500 деца остават сираци. Безчинствата и грабежите са не само в града, а във всички селища на Розовата долина. Тук идват нарочно да плячкосват и убиват над 2000 черкези и башибозуци.

„Това ние не можем да забравим, това ние трябва да помним“- каза директорът на Историческия музей. „Затова ние отново сме тук, за да се поклоним на тези невинно загинали жертви за нашето Освобождение, на тези достойни карловски граждани, които със своя труд, предприемчивост, устрем към просвета и с упорството си да устоят въпреки всички стихии, създадоха възрожденския град, който откърми безсмъртия дух на Апостола на българската свобода.“

Пред паметника на „Страшното“ своето преклонение изразиха кметът на Община Карлово д-р Емил Кабаиванов, председателят на местния парламент Доньо Тодоров, заместник-кметовете и секретарят на местната управа, общински съветници и граждани. Бяха поднесени цветя на признателност.

/Снимки от събитието са публикувани под статията в Галерията./



Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче