Секции

19 April 2024 17:13

Цвета Караянчева: Левски е амвонът, от който звучат неказаните истини. Не от месии се нуждаем днес, а от люде разсъдливи, готови от себе си да се отрекат за общото благо (видео)

Карлово отбеляза с тържествен митинг-заря 183 години от рождението на Апостола на свободата. Въпреки ограниченията заради COVID-19 площад „Васил Левски“ се изпълни с мнозина граждани, депутати, общественици и военни, дошли да почетат паметта на великия българин.

„С делото си Левски направи възможно Априлското въстание и възстановяването на българската държавност. Каквото и да се върши, трябва да се прави с обич към родината“- заяви в приветствието си кметът на община Карлово д-р Емил Кабаиванов. „Времената са трудни, нека да мислим за майка България. Държавата е една и ние трябва да работим за нея“- подчерта той.

„Всичко е в нашите задружни сили. Против тях не може противостоя и най-силната стихия“ – каза в официалното си слово председателят на Народното съобрание Цвета Караянчева. „Левски е лекарството срещу колективната ни безпаметност. Амвонът, от който звучат неказаните истини, неосквернени от мними тълкуватели, от рамки и клишета, от погазени клетви и обругателства. Не от месии се нуждаем днес, не от калпави родолюбци и нравоучители, а от водачи. От люде разсъдливи, безстрашни, уважителни, готови от себе си да се отрекат, за общото благо.“



„Днес вместо права - отстояваме правомощия. От чуждо име съдим. Допуснахме в речта си думи, които не струват и грош. Както учим децата си на признателност, така трябва да учим и себе си на разкаяние и смирение. Не да възкачваме и сваляме кумири, докато по пътя към бесилото на Апостола крачат самопровъзгласили се нови спасители“ – подчерта тя .



„Нам трябва съвършена свобода, не сянка на свобода- рече нявга Каравелов. За да бъде човек свободен, трябва да желае свобода и другиму. Свобода пълна, свобода лична, свобода народна. Поклон, Апостоле! Да живее България!“ – каза председателят на Народното събрание Цвета Караянчева.



Бяха поднесени венци и цветя в знак на признателност. Тържествата завършиха с красива заря в небето над Карлово.

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче