Секции

20 April 2024 18:37

Кои са новите министри в кабинета „Борисов 3.2“?

След оставките и мащабния ремонт в кабинета „Борисов 3“- кои са новите министри? В правителството влизат 3 изцяло нови лица.

гл. комисар Христо Терзийски, който поема вътрешното министерство завършва висше образование в Техниески университет-София. През 1996 година започва като офицер в сектор „Криминална полиция“ в столичното 6-то районно управление. През 2009 година става заместник-директор в СДВР, а на 24 февруари 2009г. оглавява ГД „Национална полиция“. Терзийски е преминал през курсове към Международната правоприлагаща академия в Будапеща през 2005г., както и в Съединените щати през 2008г. Любопитна подробност, е че с министъра в оставка Младен Маринов са работили заедно повече от 20 години- 10 от които работят на едно ниво.

Лъчезар Борисов е номиниран за икономически министър. Завършва „Макроиконмика“ в УНСС, като втората му специалност е „Счетоводство и финанси“. От 2002 година е държавен служител, като първата му позиция е главен експерт в Министерството на икономиката. От 2006 г. до момента е началник отдели „Преструктуриране и капиталови пазари“ , също така „Управление и преструктуриране на държавното участие“. Понастоящем е и член на Управителния съвет на Фонда за енергийна ефект.

Яна Топалова, е кандидат за заместник-министър на икономиката. Тя има магистърска степен по специалността „Бизнес администрация“ от Международно висше бизнес училище – Ботевград. Трудовият ѝ стаж е в държавната администрация, притежава ръководен опит в областта на международното сътрудничество, европейски програми и проекти.

Кирил Ананиев, който ще смени здравното с финансовото министерство, завършва „Финанси“ в УНСС. Започва работа в Министерство на финансите от 1980 година. Извън това ведомство е работил само в два периода от 2009 до 2014 и от 2017 до 2020г. Бил е заместик-министър по бюджета в шест правителства. А веднъж вече е бил и министър на финансите. През 2017 година е избран за здравен министър в третото правителство на Борисов с идеята, че може да спре паричните дефиците във ведомството. Управлението му се свързва и с мерките срещу коронавируса.

Костадин Ангелов е номиниран за министър на здравеопазването. Той завършва Медицинския университет в София през 2004. Веднага след това започва работа в спешното отделение на столичната болница „Света Анна“ като хирург. През 2006-та се мести в клиниката по хирургия на Александровска болница. А от 2013-та е изпълнителен директор на лечебното заведение. Асоцииран член е на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса. Известен е сред колегите си като професионалист, който избягва конфликтите.

Марияна Николова, която освен като вицепремиер е номинирана да изпълнява и функциите на министър на туризма е юрист по образование, наред с това има редица обучения и специализации в страни от Европейския съюз. Кариерата й започва като началник на кабинета на вицепремиера Валери Симеонов. След като той подава оставка от поста Николова заема мястото му и става вицепремиер по икономическата и демографската политика.

/Източник информация и снимка: Тв Европа/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче

Полезни връзки:

Официален сайт на Община Карлово

Живеем с мисълта, че не можем да направим куп неща, просто защото някога, преди много време, като малки, сме опитали и не сме успели.


Хорхе Букай