Секции

26 April 2024 19:21

Гърция осъди „религиозния фанатизъм“ на Турция, Анкара отвърна, че пише история

Напрежението между Гърция и Турция расте заради превръщането на храма „Света София“ в Истанбул в джамия.

Международната общност на 21-ви век е поразена от делириума на религиозния и националистически фанатизъм на съвременна Турция, се посочва в изявлението на гръцкото външно министерство.

Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис окачестви вчерашната молитва в „Света София“ като слабост

Кириакос Мицотакис, премиер на Гърция

Това, което се извърши в Цариград в петък, не е демонстрация на сила, а доказателство за слабост. Те нямат силата да помрачат яркостта на този паметник, който е част от световното културно наследство. Турция „заплашва мира в Източното Средиземноморие, оспорва суверенните права на Гърция и Кипър, а също така обижда културата на 21 век

Превръщането на „Света София“ в Истанбул в джамия грубо обижда не само православните християни и всички християни, но и цялото цивилизовано човечество и нанася сериозен удар върху отношенията на Турция с Гърция, заяви и гръцката президентка Катерина Сакеларопулу.

Докато течеше петъчната молитва в Турция, в Гърция камбаните биеха с траурен звън.

Група крайнодесни гръцки екстремисти изгориха турски знамена в Солун в знак на протест срещу възобновяването на „Света София“ като джамия за поклонение.

Реакциите в Гърция на вчерашната молитва разкриват нейната враждебност към исляма и Турция. Отварянето на „Света София“ като джамия бележи нова страница в историята, заяви турският външен министър Мевлют Чавушоглу, цитиран от Анадолската агенция. Турският президент Реджеп Ердоган заяви, че 350 000 души са присъствали на петъчна молитва в „Света София” в Истанбул. Като културно наследство на цялото човечество, джамията „Света София” е място, което хора от всички религии могат да посетят, заяви той.

Храмът е превърнат в джамия след падането на Константинопол през 1453 година, но след създаването на модерната турска република Ататюрк променя предназначението му в музей. Преди това близо 1 000 години е християнска църква.

/Източник информация и снимка: Тв Европа/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче

Полезни връзки:

Официален сайт на Община Карлово

Има два случая в живота на човека, когато той не бива да прави догадки: когато не може да си го позволи и когато не го умее.


Марк Твен