Секции

27 April 2024 03:52

Цената на златото достигна рекордни стойности

Цената на златото достигна рекордна стойност в началото на седмицата – над 1940 долара за тройунция, минавайки предишно най-високо постижение от 2011 г. Основна причина за настъплението на ценния метал на борсите в Азия и Ню Йорк е нарасналото политическо напрежение между Съединените щати и Китай и последиците от пандемията от коронавирус.

В сутрешната търговия на азиатските пазари една тройунция злато се търгуваше за 1931.11 щатски долара, а в Ню Йорк – търговията стигна до 1944.71 долара. Влошените перспективи пред американската икономика също дават отражение върху поскъпването на благородния метал.

Инвестицията в злато се смята за сигурен, дълготраен актив, който привлича инвеститорите във времена на турбуленции и висока инфлация. От началото на тази година златото е поскъпнало с над 26 процента.

Сегашният рекорд надминава постижението от 1920.24 долара за тройунция от септември 2011 г. Цените на метала буквалко се изстреляха от началото на годината – от 1517 долара за унция до деветгодишен връх от над 1940 долара на 27 юли, или с повече от 400 долара за 6 месеца.

Според актуални данни от Световния съвет за златото, подкрепените от устремното движение нагоре на метала фондови борси са акумулирали нетен приток от 40 милиарда долара през първата половина на годината, което е 8 пъти повече от същия период на 2019-та.

Поскъпването на златото започна през последните месеци паралелно с увеличаване на случаите на COVID-19 в САЩ и други държави. Това влошава очакванията за бързо възстановяване на икономиките. В резултат доларът също поевтинява – спрямо еврото е на най-ниското си ниво от година и половина насам.

/Източник информация и снимка: Тв Европа/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче

Полезни връзки:

Официален сайт на Община Карлово

Необходима е голяма наивност, за да вярваш, че с викове и вопли си в състояние да промениш собствената си съдба. Нея трябва да е приемеш такава, каквато ти се предлага, и да се въздържаш от всякакво многословие.


Киркекор