Секции

20 April 2024 13:12

Над 250 млн. лева се отпускат допълнително за борбата с коронавируса в сферата на здравеопазването

Над 250 милиона лева допълнително ще бъдат отпуснати за борба с коронавируса в системата на здравеопазването, съобщи новият министър проф. Костадин Ангелов. По-голямата част от тях ще бъдат средствата за увеличение на заплатите на медиците на първа линия, закупуване на по-модерна апаратура, дезинфектанти и предпазни средства. Проф. Ангелов съобщи още, че ще бъдат увеличени и клиничните пътеки със средно 10 на сто – за недофинансираните процентът ще бъде по-висок.

Трудовите възнаграждения за служителите в здравеопазването на първа линия ще бъдат увеличени с 30%. 12,4 милиона лева ще бъдат насочени за увеличение на заплатите на над 6 хиляди души в системата. 2 468 служители на РЗИ също ще получат 30% -тно увеличение на заплатите си. 9,5 милиона лева ще бъдат насочени в 44 лечебни заведения, в които се лекуват вирусни и инфекциозни заболявания, каза още министър Ангелов, а 2 милиона лева ще отидат в болници за лечение на белодробни болести. 12 центъра за психично здраве също ще получат допълнително финансиране. 19 милиона лева допълнително ще получат над 70 общински болници.

До края на годината НЗОК ще разполага със 126 милиона лева за увеличение с 10% на клиничните пътеки. Освен хиляда лева допълнително за всички на първа линия, те ще получат и туристически ваучери на стойност 210 лв.

/Източник информация и снимка: Тв Европа/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче