Секции

26 April 2024 15:51

Конституционният съд: Президентът не може да бъде разследван

Президентът и вицепрезидентът не могат да бъдат разследвани. Това реши Конституционния съд по дело, образувано по питане на главния прокурор Иван Гешев. Първият обвинител поиска тълкуване от висшите съдии за това какво представлява имунитетът на държавния глава.

До питането се стигна след като станаха известни аудиозаписи във връзка с разследване, в които се чува гласа на държавния глава. В записите Румен Радев води разговор със ръководителя на военновъздушните сили във връзка с проверка за назначаване на съпругата му Десислава Радева като пиар. Според върховните магистрати понятието държавна измяна не се припокрива с глава „Престъпления против републиката“ от Наказателния кодекс. Съдът допълва, че като „държавна измяна“ следва да бъдат разбирани и други престъпления против Републиката, които държавният глава би могъл да осъществи при изпълнение на конституционно възложените му функции.

На питането какво представлява държавната измяна, Конституционният съд пояснява, че „държавна измяна“ не включва в съдържанието си извършване на престъпление извън съставите на престъпленията против Републиката. В решението си магистратите твърдят още, че по вече образувано наказателно производство имунитетът на президента и на вицепрезидента изключва извършването на такива процесуални действия, които са насочени срещу тях и пряко засягат техни лични права и свободи.

/Източник информация и снимка: Тв Европа/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче