Секции

26 April 2024 16:04

Рекордно увеличение на случаите на новозаразени с коронавируса по света

6 месеца след началото на пандемията Световната здравна организация съобщи за рекордно увеличение на случаите на зараза с коронавируса по света за денонощие. За 24 часа има увеличение с 300 000 на случите на КОВИД-19. Най-голямото дневно увеличение идва от САЩ, Бразилия, Индия и Южна Африка. Смъртните случаи за денонощие са се увеличили с почти 7 000.

40 страни по света са съобщили за рекордно увеличение на денонощните случаи на зараза през изминалата седмица. Най-висок ръст отбелязват в България, Белгия, Израел Австралия, Япония, Хонконг, Боливия, Судан, Етиопия и Узбекистан. В глобален план заразените от началото на пандемията са над 17,5милиона души, а смъртните случаи са близо 680 000.

СЗО предупреди, че въздействието на пандемията ще се усеща десетилетия наред, след като Комитетът за спешни случаи на организацията оцени ситуацията шест месеца след като обяви тревога за вируса.Комитетът за спешни случаи на Световната здравна организация, който се състои от 18 членове и 12 съветници, се среща за четвърти път по време на кризата с COVID-19.

Комитетът може да предложи нови препоръки или да измени съществуващите. Едва ли обаче ще промени статуса на пандемията от най-високото ниво на тревога, което беше обявено за първи път на 30 януари. СЗО беше остро критикувана за това колко дълго й отне да обяви международна извънредна ситуация. САЩ, които обвиниха организацията, че е твърде близка до Китай, официално започнаха оттеглянето си от организацията през юли.

Повечето хора по света остават податливи на този вирус, дори в райони, които са преживели тежки огнища. Много държави, които вярваха, че са минали най-лошото, сега се борят с нови огнища. Някои, които са били по-малко засегнати в първите седмици, сега регистрират нарастващ брой новозаразени и смъртни случаи., заяви шефът на СЗО Тедрос Гебрейесус. Въпреки че разработването на ваксина се случва с рекордна скорост, ние трябва се научим да живеем с този вирус и трябва да се борим с инструментите, с които разполагаме, предупреди той.

/Източник информация и снимка: Тв Европа/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче