Секции

07 March 2021 22:24

Станаха известни номинациите за Националната награда за чистота на българския език „Д-р Иван Богоров“ 2020

Три са номинациите за носител на Националната награда за чистота на българския език „Д-р Иван Богоров“ за 2020 година. Призът е учреден от Община Карлово, Съюза на българските писатели и Дружеството на българските писатели - Карлово. С него се удостояват български и чужди автори за произведения на български език, с ярък принос в националната литература. Присъжда се ежегодно за цялостен принос или отделни творби в направленията: литературни произведения, литературна критика, публицистика, научни изследвания.

Постъпилите предложения за тазгодишен носител на престижната награда са за:

Мартен Калеев - главен редактор на алманах "Огоста", основател и председател на Дружеството на писателите от област Монтана, автор на книги и сценарии, на над 1500 публикации в периодичния печат, събеседник, инициатор на значими инициативи, носител на "Златното перо" на СБЖ, отличия на СБП, Почетен гражданин на градовете Монтана и Вършец. Предложението е направено от Станислав Марашки–председател на Конфедерация на българските писатели.

Стоян Георгиев – автор на шест книги, една от които – романът му „Митническа сага“, е преведена на руски език. Тази година е издадена книгата му „Енциклопедистът Богоров“, плод на седемгодишен труд и търсения относно живота и творчеството на знаменития карловец д-р Иван Богоров. Член на СБП и доктор по филология. Предложението е направено от издателство „Божич“- Бургас, представлявано от Никола Божков.

Кольо Георгиев – писател, драматург и журналист. Автор на множество пиеси, сборници с разкази, на документални и публицистични творби в националните медии и в самостоятелни книги. Паралелно с богатата творческа дейност той е директор и художествен ръководител на театър „София“, редактор в Българска кинематография, директор на агенция „София Прес“. Кольо Георгиев е носител на ордена „Кирил и Методий“ – първа степен и на много други ордени и грамоти на обществени и държавни институции. Предложението е направено от Съюза на българските писатели.

Наградата се връчва в Деня на народните будители на 1 ноември 2020 г. от 17 часа в Камерната зала на НЧ „Васил Левски 1861 г.“.

Община Карлово кани на тържествената церемония вносителите на предложенията и номинираните, гражданите на общината, всички които обичат, ценят и се гордеят с българския език, един от древните световни езици на който се говори, чете и пише през 21 век.

Днес Ви питаме:

Предпочитате ли био продуктите?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче