Секции

23 April 2024 09:10

Петър Манджуков е носител на званието „Почетен гражданин на Сопот“

Общинският съвет на Сопот единодушно подкрепи предложението на кмета за връчване на званието на Петър Манджуков

Може би малцина знаят, че призът „Почетен гражданин“ е въведен от Владимир Вазов, във времето, когато генералът е бил кмет на София.

През 2020 година на празника на община Сопот с това почетно звание ще бъде удостоен Петър Манджуков. Той е известен със своя професионален път и успехи, но и със своята щедрост и благотворителност. Неговото благородство не не подминава и Сопот – града, в който е израснал и който е част от сърцето му. Неотдавна Фондация „Петър Манджуков“, която е създадена по идея и с лични средства на Петър Манджуков, дари на община Сопот предпазни маски за еднократна и многократна употреба и други защитни средства и дезинфекционни препарати, необходими на болницата за справяне с извънредната ситуация и обявена пандемия от COVID-19.

По негова инициатива и с финансовата помощ на Фондация „Манджуков“ Сопот поема по пътя на своето облагородяване и развитие. През есента предстои откриването на новоизграждащ се парк в кв. „Сарая“, който предлага зони за отдих, игра и спорт за жителите на града.

„Изключителните дарителски заслуги с непреходна стойност и значение за развитието на града и общината ми дадоха основание да предложа на Общинския съвет Петър Манджуков да бъде удостоен със званието „Почетен гражданин на гр. Сопот“. Той сам потърси контакт с общината и пожела да направи дарение за града, който е свързан с детството и младостта му. При първата ни среща останах поразен от живите спомени, които той пази за Сопот и за нашите съграждани, с които е общувал. Като истински рицар или благородник той е избрал своя семеен герб и девиз, който гласи „Достойнство, благородство и съзидание“. Човек, който помни своите корени, заслужава уважение и трябва да бъде пример за младите хора“, сподели Деян Дойнов, кмет на община Сопот.

Петър Манджуков е роден на 2 юни 1942 г. в гр. Пловдив, в работническо семейство. Детството му преминава в много тежките следвоенни години на България, като заради ангажиментите на бащата семейството се налага да се мести ту в Горна Оряховица, ту обратно в Пловдив, докато не се установява в Сопот - люлката на машиностроителната индустрия на тогавашна България.

В Сопот Петър Манджуков завършва основно и средно образование. Следват служба във военно-морския флот на България, и последователно дипломиране – като инженер по „Технология на машиностроенето“ от Машинно-електротехническия университет в София, а през 1979 г. завършва и „Външна търговия“ във Висшия икономически институт „Карл Маркс“ в София.

След завършване на образованието си той се завръща в Сопот, където става един от най-младите главни технолози на ВМЗ „Сопот“. През годините заема много високи управленски постове в сферата на машиностроенето. Професионалната му кариера го отвежда като инженер и търговец в ред държави на Африка, Азия и Европа.

Петър Манджуков и представляваните от него фирми развиват широка дарителска дейност. Част от нея е реставрацията на храм-паметника „Александър Невски“ и Ротондата „Свети Георги“ в София, храма „Успение Богородично“ в Пампорово, изграждането на православен храм „Рождество Христово“ в квартал „Младост“, издаването на книгите „Българите – първите европейци“ и „Руско-турската война от 1878 г.“.

В родния си град Пловдив Петър Манджуков дарява средства за изграждането на Източно-православен храм „Свето Преображение Господне“ в ж.к. Тракия, на система за видео наблюдение в Стария град и за поставяне на светлинна сигнализация на пешеходни пътеки; строи съвместно с Община Пловдив детски площадки, прави и ред инвестиции в медии, за да подпомага независимостта и развитието на свободното слово в демократична България.

Петър Манджуков е въведен и в званието Архонт на Пловдивска Света Митрополия, за ктиторство и съдействие в делото на Светата Пловдивска Епархийска църква.

За своята хуманистична и хуманитарна дейност Петър Манджуков е удостоен с почетния приз „Човечност“, както и с грамоти от редица български и международни правителствени и неправителствени организации.

На 06 декември 2007 г. Петър Манджуков е награден с „Ордена на благодарността за милосърдие” и е вписан в „Златната европейска книга на корпоративните дарители” за сериозната подкрепа на каузата за предоставяне на равни възможности на хора в неравностойно положение. А от 10 декември 2007 г. детският департамент на Центъра за психологически изследвания носи неговото име. Заслужено за своята щедрост и човечност на 25.01.2008 г. е удостоен със званието “Посланик на добра воля на движението на хората с увреждания“ от Jim Ramstad, конгресмен в Камарата на представителите на САЩ.

За изключително големите си заслуги и принос в развитието на международните връзки на Република България и по повод 60 години от рождението му, с Указ № 228 на Президента на Република България и с решение на Министрески съвет, Петър Манджуков е награден с най-високия орден на Република България “Стара планина“, I степен.

Председателят на БАН акад. Стефан Воденичаров връчва на Петър Манджуков Отличителния знак на Председателя, Диплом и Свидетелство за дарение заради подкрепата му към научните дейности в областта на тракологията.

/Източник информация: Община Сопот; снимка: big5.bg/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче

Полезни връзки:

Официален сайт на Община Карлово

Има три неща, които стават по-ценни с времето: старо дърво за горене, стари книги за четене и стари приятели за забавление.


Хенри Форд