Секции

25 April 2024 23:40

Задържаха пловдивски лекар заради измамна схема и източване на НОИ

Известен пловдивски лекар беше задържан в ареста заради измамна схема с болнични и източване на средства от НОИ. Според разследващите д-р Георги Кръстев е уличен в издаването на фалшиви болнични през нарочно създадена за целта фирма. На бюджета са нанесени щети за около 130 хиляди лева.

Измамна схема за източване на средства от НОИ бе разкрита в Пловдив. Според разследването мъж от Харманли е регистрирал в града под тепетата фирма, в която са назначени 10 души от различни краища на страната. Целта е била да получават пари с издаване на фалшиви болнични листове на тяхно име.

Димитър Пехливанов – наблюдаващ прокурор:

Болничните са се издавали на конвейр като според още един от разпитаните свидетели това е било изграден стереотип на работа в тази лекарска комисия. Както се изрази един от свидетелите по делото по-трудно е да си изкараш карта за градски транспорт, отколкото болничен в тази комисия.

Разследването е започнало след сигнал от Териториалното поделение на НОИ Пловдив, след като институцията е получила от фиктивната фирма 117 болнични листа за една година, по които е изплатила 76 000 лева.

Димитър Пехливанов – наблюдаващ прокурор:

Това е както го наричат един болничен туризъм и се осъществява за съжаление в повечето пъти с цел да се злоупотребява.

Полицията е направила претърсвания на един адрес в Пазарджик и четири в Пловдив. Иззети са медицински документи и компютърни конфигурации.

ст. комисар Йордан Рогачев – директор на ОД МВР Пловдив:

Собственикът на фирмата към момента се укрива, обявен е за общодържавно издирване. След неговото установяване ще бъде приведен в арестното помещение на съответното РУ.

Обвиненият в злоупотреби д-р Георги Кръстев не бе открит за коментар. Негови колеги от ДКЦ-1 обаче не могат да повярват, че е възможно той да участва в подобна схема.

д-р Румен Ситников:

Д-р Кръстев помага на кой ли не пък камо ли такива работи, не мога да го допусна. За д-р Кръстев заставам зад него, просто той е душа човек.

Повдигнато е обвинение към лекаря за измама в особено големи размери. Наложена му е мярка за неотклонение „гаранция“ в размер на 30 000 лева.

/Източник информация и снимка: Тв Европа/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче

Полезни връзки:

Официален сайт на Община Карлово

Погледни назад, къде си бил, за да разбереш накъде отиваш.


Малка книжка с Мъдри отговори на въпроси от живота