Секции

26 April 2024 01:18

Повредиха важно съоръжение в Национален парк"Централен Балкан"

През изминалата седмица служители на НП"Централен Балкан" са установили вандалска проява на територията му. При обход на парков участък „Калофер“, охранителен участък „Джендема“, местност Каменливеца, при обход на Паркови служители е констатирано увреждане на врата и дървена ограда с дължина 12 метра. Те са част от скоро изградено съоръжение от обект „Параджика“, в изпълнение на проект „Възстановяване и опазване на природни местообитания и видове в Национален парк "Централен Балкан".

Изграденото съоръжение служи за ограничаване на нерегламентираното навлизане на домашни животни в природни местообитания: 9110 Букови гори от типа Luzulo-Fagetum и 9130 Букови гори от типа Asperulo-Fagetum, граничещи с пасищни територии. Оградите са с цел запазване на природните местообитания от негативните въздействия на пашуващите животни. Подобни съоръжения са необходими поради наличието на свободно пащуващи животни и навлизането им в горски територии.

Постоянното навлизане на домашни животни в горските местообитания води до тяхната фрагментация, обедняване на тревния състав, механични повреди, утъпкване, системно замърсяване на питейни водоизточници, безпокойство на дивите животни и др.

ОТ НП"Централен Балкан" апелират към всички, които милеят за природата, да не остават безразлични към подобни посегателства, да подават сигнали, показващи подобни действия от страна на посетители в защитената територия.

Телефон за подаване на сигнали: 35966801277 (всеки делничен ден от 8.00 до 16.30 ч.), 359886090658 (в извънработно време) и на електронна поща office@centralbalkan.bg

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче

Полезни връзки:

Официален сайт на Община Карлово

Мисленето е най-трудната работа, която съществува, вероятно това е причината толкова малко хора да се залавят с нея.


Хенри Форд