Секции

23 April 2024 21:32

Д-р Емил Кабаиванов: Община Карлово предприема мерки за решаване на проблема с водоснабдяването на Сушица

Община Карлово предприема краткосрочни и дългосрочни мерки за решаване проблема с водоснабдяването на квартал Сушица, съобщи на 31 август кметът д-р Емил Кабаиванов след проведена работна среща с инж. Елен Писачев - ръководител Експлоатационен район Карлово към ВиК Пловдив. В телефонен разговор управителят на „Водоснабдяване и канализация“ ЕООД Пловдив Спартак Николов увери д-р Кабаиванов, че се ангажира да съдейства за разрешаване на възникнали проблеми в община Карлово.

Водоемът в Сушица е хидроизолиран и е направен скорошен ремонт на бавния филтър. Аварии по водопроводната мрежа няма, информира инж. Писачев. По време на срещата стана ясно, че при необходимост може да бъде сменен графикът за водоподаване в северната и южната част на квартала /от 29.08.2020г. е определен режим на водоползване съответно от 06:00ч. да 12:00ч. и от 16:00ч. до 20:00ч. за домакинствата южно от централния площад, а от 12:00ч. до 16:00ч. и от 20:00ч. до 02:00ч. – за живеещите северно от площада/. Паралелно с това се осигурява водоноска, базирана в центъра на квартала, за ползване на вода за битови нужди. Режимът е спазен стриктно, три пъти дневно се докладва в Общината за състоянието на водоподаването - с цел своевременна реакция при необходимост. Д-р Кабаиванов припомни, че според заповед на ВиК Пловдив, разпространена чрез кметовете на всички населени места, е забранено ползването на питейна вода за напояване на земеделски земи и поливане на зелени площи.

Дългосрочните мерки включват проучването на два варианта за допълнително захранване: от близък водоизточник, по трасе с дължина 1 км, да се прехвърлят водни количества към водоема на Сушица, както и от водопроводната мрежа на Карлово да бъде захранена част от квартала.

Работи се и по проект за изграждане на нов двукамерен водоем с общ обем 8 000 куб.метра северно от квартал „Полковник Димков“ /Военното градче/ в Карлово. Проектът е бил замразен през 90-те години, сега го рестартираме, обяви д-р Кабаиванов. Той каза още, че до края на 2020 година, по договор за съвместна дейност между Община Карлово и ВиК Пловдив, ще бъдат извършени подмяна на водопроводите на ул. „Гълъбец“ и ул. „Пролет“ и ремонт на канализацията, намираща в кръстовището на ул. „Хан Крум“ и ул. „Полковник Бочев“ в Карлово. Смяна на водопроводи предстои също в Розино и в Баня.

Експлоатационен район Карлово продължава подмяната на 2-километровия водопровод в местността „Паниците“ край Калофер за захранване на над 30 абонати в района – хотелски бази и къщи за гости. Извършена е хидроизолация на двата основни водоема в Карлово, с обеми 6 500 куб.м и 5 000 кубични метра, вече има ново водоподаване в село Васил Левски, припомни кметът на общината.

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче