Секции

27 April 2024 03:53

Столична община: Протестиращите са изкъртили 6 кв. метра жълти павета в района на пл.“Независмост“

След вчерашните ексцесии са били извозени голямо количество отпадъци – бутилки, хранителни продукти, слама и са събрани извадени жълти и гранитни павета, плочи и камъни, съобщиха от Столичната община.Служители на Столичния инспекторат и Регионалния исторически музей са направили оглед на материалните щети по жълтите павета и публичната инфраструктура в района.

При проверката са установени около 6 кв. м изкъртени жълти павета в района на пл. „Независимост“ и бул. „Цар Освободител“, както и изкъртени и счупени тротоарни плочи, и бордюри, добавят от общината. На парапета при подлеза на Президентството липсват облицовъчни плочи и решетка от английския двор на Президентството. Две от вратите на сградата на Народното събрание са със счупени стъкла. Наличните снимки и записи на вандаслките прояви ще бъдат предадени на полицията.

Жълтите павета на София са със статут на културна ценности и увреждането им подлежи на санкция по Закона за културното наследство. От общината напомнят, че за 2 септември бяха издадени три съгласувателни писма за провеждане на протестни действия. Съгласно Закона за събранията организаторите им носят отговорност за причинените вреди по време на провеждане на събитията и са длъжни да осигурят почистване на мястото след края на мероприятието.

/Източник информация и снимка: Тв Европа/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче