Секции

08 May 2024 04:40

Доловиха признаци на живот под рухнала сграда в Бейрут, откриха още 4 тона амониев нитрат

Ливански спасители откриха признаци на живот под развалините на сграда в жилищен район на Бейрут, рухнала след мощния взрив на пристанището в града на 4 август, заяви спасител, цитиран от Ройтерс. По-рано ливанската национална осведомителна агенция съобщи, че спасителен екип с куче е засякъл движение под разрушена сграда в един от най-тежко засегнатите от взрива райони.

Спасителният екип постави прожектори на мястото, за да могат да работят и през нощта. Един води специално обучено куче, което души върху отломките от сградата. Кучето първо сигнализирало, че под останките може би има човек. Екипът се върнал със специална техника, която може да посочи дали има някакво дишане, пулс или нещо, което все още се движи под земята. Уредите посочили, че има пулс, 18 вдишвания в минута, така че това заедно с температурния сензор означава, че има шанс под отломките някой да е оцелял.

Повикано е и звено на гражданска защита, което да помогне с допълнително оборудване за провеждане на издирването. Местните медии заявиха, че всяко усилие за търсенето и спасяванто на евентуално оцелели, вероятно ще отнеме часове. Но това би било чудо точно след месец от мощния взрив на пристанището в ливанската столица, при който загинаха близо 200 души, а други 6 000 бяха ранени на 4 август.

В същото време стана ясно, че Ливанската армия е открила 4,3 тона амониева селитра близо до входа на пристанището в столицата Бейрут седмици след огромната експлозия на същия химикал, съобщава държавната новинарска агенция NNA. Според изявлението на армията, цитирано от агенцията, армейските инженери са изследвали химикала.

Причина за невижданата експлозия преди месец беше именно опасното съхранение на над 2 500 тона силно експлозивен амониев нитрат в пристанищен склад, които избухнаха след пожар и причиниха огромни щети на няколко части на града. 300 000 души останаха без дом.

Смъртоносните взривове предизвикаха масови протести в Ливан, довели до оставката на правителството. Миналата седмица бившият посланик на Ливан в Германия Мустафа Адиб беше избран за нов за министър-председател.

На 9 август световните лидери обещаха близо 300 млн. долара на Ливан на донорска конференция под егидата на ООН.

/Източник информация и снимка: Тв Европа/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче