Секции

18 April 2024 09:42

Община Сопот чества 17 години от възстановяването си (видео)

Уважаеми сопотненци, честит празник!

Днес сме тук благодарение на Вас и на Вашата воля да възстановите Сопот като самостоятелна община. Днес празнуваме правото на народа да решава своята съдба, да чертае пътя, по който политиците, кметовете и общинските съветници, като негови избраници, трябва да вървят. Днес празнуваме демокрацията.

Живеем в особени времена. Животът и здравето ни са поставени в опасност, медицината е изправена пред предизвикателство, икономиката е разклатена, а България и светът се тресат от протести, политически конфликти и кризи. Но защо се случва всичко това? Дали не сме забравили човека и неговите права, дали не сме забравили, че в основата на демокрацията е народът. „Глас народен – глас божий“, пише Омир още през осми век преди Христа. И Вие, жителите на Сопот, използвахте това ваше право, да дадете своя глас и да възстановите на 7 февруари 1999 г. автономията на нашата община. Никой не е по-голям от народа и никой не може да оспорва неговата воля. В месеците и годините след референдума се прилагаха различни хватки и трикове за отлагане, забавяне и забравяне на взетото от Вас решение, на гласът народен е глас божий. На 5 септември 2003 година в Държавен вестник (брой 79) е обнародван Указ №318 на Президента на Република България за създаване на община Сопот.

Пред 1999 г. чрез референдум Вие направихте своя избор и никой няма право да оспорва или критикува този избор. Волята на народа не е предмет, който политиците трябва да използват по време на изборите. Волята на народа е върховният закон, който трябва да ръководи действията на политиците. Демокрацията не е процедура. Това, което се случва с света през 2020 г. може би показва, че сме забравили нещо важно, че сме отвърнали глава от правото си на глас и сме загубили надежда, че нашият глас има силата да носи промяна. Затова празници като днешния са необходими на целия на народ, за да напомнят, че имаме право на избор, решенията са в нашите ръце и животът и бъдещето ни зависят от нашите решения.

Днес празнуваме 17 години от възстановяването на Сопот като самостоятелна община. Като градоначалник, избран от Вас, смая да кажа, че вече вървим по правилния път. Вече се отърсваме от негативите на миналото и започнахме да създаваме здравите основи на бъдещето. Сопот и Анево се променят по Ваша воля и с Ваше участие. Демокрацията не е лесна. Тя е трудна, шумна, бурна и нестабилна форма на управление, но е най-правилната. Аз вярвам във Вашите морални устои и във Вашата преценка. Както през 1999 г. така и сега само Вие можете да изберете най-доброто бъдеще за нашата община. По тази причина моето желание е много просто – управлението на общината да бъде наблюдавано и ръководено от Вашите желания. Затова използваме формата на обществените обсъждания, публичните дебати и срещите с граждани, за да сме сигурни, че знаем мнението Ви.

Аз искам Вие да продължавате да правите своите избори, да упражнявате своите права, защото така ще осигурим на община Сопот дългосрочна стабилност. Искам да продължим да празнуваме не само годишнина от автономията на община Сопот, но и постигнатите резултати и успехите, които постигаме заедно. Искам да празнуваме бъдещето на община Сопот, което се гради от граждани и местна власт. Гордея се с града, в който живея, гордея се и с неговите граждани.

Желая Ви само две неща – здраве и благоденствие. Нека Бог е с нас, нека пазим нашето здраве и това на близките си и нека бъдат мъдри действията ни, за да постигнем благоденствието, което нашата община заслужава. Честит празник!

Деян Дойнов-

кмет на община Сопот

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче