Секции

19 April 2024 00:37

Д-р Емил Кабаиванов в приветствие до Петия събор "Хайдутът": Вие ни припомняте колко е важно да запазим българщината!

"Уважаеми г-н Мирчев,

Уважаеми самодейци,

Скъпи Калиферови хайдути,

Приемете моите и на ръководството на Община Карлово поздравления по повод провеждането на Петия историческо-фолклорен събор „Хайдутът“.

На събитие като това трябва да преклоним глави пред нашите предци, жертвали се, за да бъдем народ! Истински се възхищавам от вас, членовети на сдружение „Калоферови хайдути“ и на прабългарската школа „Багатур“. За пета поредна година вие ни припомняте колко важно е да запазим българщината, националните традиции и обичаи. Давате ни повод да се гордеем с миналото си и да градим достойно бъдеще за потомците ни!

Чрез Вас пожелавам на всички участници и гости на събора здраве, вдъхновение и нестихващ емоционален заряд за бъдещи родолюбиви изяви! Честит да ни е Петият събор "Хайдутът"!"

Това се казва в приветствието на кмета на община Карлово д-р Емил Кабаиванов до участниците в Петия историческо-фолклорен събор "Хайдутът", провел се на 5 септември в местността "Свети Кирик" край Калофер.

В събора, организиран от Сдружение с нестопанска цел „Калиферови хайдути” с ръководител Димитър Мирчев с подкрепата на Община Карлово, взеха участие членове на клубовете „Традиция“ от цялата страна и на прабългарската школа за оцеляване „Багатур”. Тазгодишната тема на историческата възстановка бе „Хаджи Димитър“, а кулминацията в нея - пресъздаването на Ботевото стихотворение „Хаджи Димитър“ – с ранения герой, самодиви, вълк, орел и сокол. На финала 13-годишната Рая Кънчева рецитира „На прощаване“.

От името на д-р Кабаиванов, символ на Града на Апостола бе връчен на организатора Димитър Мирчев от Слави Джалъзов - началник отдел "Канцелария" в Община Карлово.

/Снимки: Община Карлово/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче

Полезни връзки:

Официален сайт на Община Карлово

Има два случая в живота на човека, когато той не бива да прави догадки: когато не може да си го позволи и когато не го умее.


Марк Твен