Секции

25 April 2024 00:16

СДВР: Шестима са задържани, намерени са хладни оръжия и запалителна течност

„Шестима души са задържани при дневните протести на 64-ят ден на гражданското недоволство в София. Двама са обявени за издриване“, каза заместник-шефа на Охранителна полиция към СДВР Тони Тодоров. Преди започването на днешните протести от МВР съобщиха, че са намерили в храстите на градинката пред Народния театър метални пръти, камъни и хладни оръжия. Открита е и запалителна течност, съобщиха от МВР.

„Протестиращите през днешния ден са се готвели като за война“., обявиха от СДВР, след като преди началото на обявения нов масов протест намериха скрити в градинката на Народния театър метални пръти, камъни и бутлки със запалителна течност.

комисар Тони Тодоров, СДВР

Направихме изключително щателна проверка на централната градска част и градинката около Народния. Част от нещата, които намерихме са доста обезпокояващи при евентуално тяхно използване. Притеснителното е, че видимо укрити бяха намерени една 10л. Туба с цветна течност в един храст, старателно скрита. Доста половин литрови шишета пак с цветна течност на купчина.

От СДВР обявиха още, че от „Отровното трио“, които са организатори на протеста настройват гражданите против органите на реда, като разпространяват неверни твърдения за техни действия спрямо протестиращи от импровизираната си трибуна. По-рано организаторите на протеста обявиха, че има задържани протестиращи, които са носили швейцарски ножчета, искали са да ги оставят на КПП-тата и да продължат, но въпреки това са задържани, както и, че микробуси превозващи протестиращи към столицата от вътрешността на страната са спирани на автомагистралите и са връщани обратно от служители на МВР.

комисар Тони Тодоров, СДВР

Прави ми впечатление, че трибуната на протестиращите някои от ораторите спекулират с това което се извършва от нашите служители и това според мен, меко казано, не е коректно за да се провежда този мирен протест, който всички жадуваме. До момента имаме 6 лица задържани. 2 са обявени за издирване. Единия е без документи и 3 лица, които са носили забранени предмети. Съгласно закона могат да ги оставят, но са отказали и са отведени в районните управления и ще установяваме някакви техни евентуални прояви от 2-ри.

Протестът сутринта премина без покачване на напрежението. На изградените КПП-та за влизане към „триъгълника на властта“ не бяха допускани предмети с неясна течност, хладни оръжия, маскирани граждани и тежки, дълги предмети. Хранителните продукти, с които обикновено протестиращите обстрелват сградата на бившия партиен дом или тази на Министерски съвет, също не бяха допуснати. Движението по бул. Цар Освободител от кръстовището на Софийския университет до бул. Мария Луиза и по бул. Дондуков в района остава затворено.

/Източник информация и снимка: Тв Европа/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче