Секции

27 April 2024 04:34

Застрашен вид костенурки на изчезване, от 1000 бебета едва 1-2 оцеляват

Биолози в Кипър се мъчат да спасят два застрашени вида морски костенурки. Заради екстремното време – силни бури и невиждани жеги, малките, които се излюпват от яйцата не могат да оцелеят, алармират учените. От 1 000 костенурчета, едва едно-две успява да доживее и да стане голяма костенурка, която да продължи вида.

Оцеляването на малките морски костенурки край остров Кипър става все по-трудно в съвременните условия. Обичайно новоизлюпените бебета се борят да изпълзят от гнездото си на пясъка към морето. Сега обаче те са изправени пред допълнителна заплаха, заради развитието на туризма по крайбрежието и рибарските мрежи. Сред причините са и повишаването на морското равнище и по-честите, силни бури, които застрашават местата за гнездене на костенурките.

Мироула Хаджихристофору, морски биолог

Тази година е малко странна, виждаме много странно време. Имахме много екстремни климатични явления, много силни ветрове, големи вълни, които удариха плажовете, и мисля, че загубихме много гнезда. Вместо веднъж или два пъти за цялото лято, сега се наблюдава много бурно морете на всеки две седмици, понякога всяка седмица.

Новоизлюпените костенурки бебета могат да се дезориентират и от изкуствени светлини или следи от гуми. Освен това са изправени пред повишен риск да умрат на слънце или да бъдат изядени от лисици. Дори да стигнат до морето, те стават плячка на птици и риби.

Високите температури могат да попречат на яйцата да се излюпват. Дори гнездата им на плажа да останат невредими, малко от тях оцеляват до безопасното навлизане в морето.

Мироула Хаджихристофору, морски биолог

От всеки 1000 бебета, които тръгват към морето, само едно или две ще оцелеят, за да станат зрели и да се върнат на плажа, където са родени, за да снасят собствените си яйца.

Учените са установили, от ​​GPS за проследяване, че женските костенурки се връщат на същия плаж, където са родени, за да снасят яйцата си.

В Кипър живеят два застрашени вида костенурки – Зелената костенурка и морската костенурка карета

Резерватът на плажа Лара е защитена зона, простираща се на 10 километра брегова линия. Гнездата са защитени с клетки и зоните за люпене на плажа са оградени. Успешните усилия за опазване на застрашения вид в Кипър доведоха до увеличаване на популацията до около 2 000 днес спрямо само 300 преди 40 години.

/Източник информация и снимка: Тв Европа/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче