Секции

26 September 2020 19:59

Карловски младежи дискутираха как да се справят със стереотипите, обучението е част от проекта „RANSOM”

Младежки информационен център-Карлово проведе обучение в периода 8-11 септември 2020г. за младежи по темата за борба със стереотипите за красота и стереотипите по пол, налагани от медиите.

Обучението е част от проект „RANSOM”, финансиран от Европейската младежка фондация към Съвета на Европа.

Името на проекта идва от високата цена(„откуп“) , която плащат младите хора, а и не само младите, робувайки на стереотипи за красота или стереотипи по пол.

По време на обучението младежите влизаха в ролите на жените и мъжете, дискутираха имат ли равни права в обществото; еднакво ли са представяни в медиите и до какво водят стереотипите за красота, налагани от реклами, поп, инстаграм и други популярни личности. Засегнати бяха и теми за правата на човека, речта на омразата, фалшивите новини, неравния старт, които имат различни групи в обществото, толерантност към различните и насърчаване на младежката активност по темата с планиране на бъдещи инициативи и проекти.

Част от проекта бе и специална мисия, в която младежите трябваше да разговарят по темата с жители на общината и да ги помолят да оставят послание към младите хора. От Центъра благодарят на всички откликнали и дали ценни съвети към младите.

Предстоят кампании и проучване сред училищата от Общините Карлово и Сопот, за да се насърчи критичното мислене на повече млади хора, които да не робуват на стереотипи, а да бъдат себе си и да имат свободата да развиват своя потенциал. До края на годината младежите ще организират и флашмобове в градовете от Розовата долина от Клисура през Хисар, Сопот и Карлово до Казанлък, за да се провокира чувствителността на повече хора по темата.

Обучението се проведе при спазване на мерки за безопасност с ежедневно измерване температурата на участниците, осигурени маски и дезинфектанти, като дори младежите си направиха маски с името RANSOM за спомен и да им напомня за посланията на проекта.

/Снимки: Младежки информационен център-Карлово/

Днес Ви питаме:

Приготвяте ли домашни консерви?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче