Секции

17 May 2021 22:07

Полицията стартира акцията “Децата тръгват на училище! Да ги пазим на пътя!”

Със започването на новата учебна година децата отново стават активни участници в движението – пътуват с обществен транспорт, пресичат улици и кръстовища- припомнят от Пресцентъра на ОДМВР-Пловдив. Често невнимателни, забързани за първия учебен час или увлечени в разговор с приятели ще попадат в рискови ситуации на улицата. За предотвратяване на инциденти, за гарантиране на тяхната безопасност сме отговорни всички – родители, учители, водачи – ние ВЪЗРАСТНИТЕ.

Малко преди старта на всяка учебна година служителите от пътна и териториална полиция традиционно извършват проверки в районите на учебните заведения, включващи преглед на пътната маркировка и знаковото стопанство, осветлението и средствата за принудително намаляване на скоростта в училищните райони, на обезопасеността на входовете на учебните заведения и прилежащите им дворове. За констатираните недостатъци са предприети мерки за отстраняване на рисковете за сигурността на децата.

В Пловдив са изготвени и изпратени до стопаните на пътя 164 сигнални писма, относно пътната сигнализация и маркировка около училища и детски градини, а конкретните предложение за подобряване на безопасността са 105 броя. Още от утре полицейското присъствие в районите около училищата ще бъде засилено. Изготвени са графици за осигурено дежурство на полицейски сили в пиковите часове, когато децата отиват или се връщат от училище.

Полицаите ще подпомагат безопасното движение и пресичане на децата и техните придружители. В тринадесетте районни управления в състава на ОДМВР Пловдив вече са набелязани и е в ход на изпълнение комплекс от организационни и превантивни мерки за осигуряване безопасността на децата. С цел ограничаване на предпоставките за пътни злополуки с учащи се стартира акция на полицията: “Децата тръгват на училище! Да ги пазим на пътя!”.

За периода на провеждането ѝ ще се осъществява засилен полицейски контрол в районите на по-рисковите училища, приоритетно в началото и края на учебния ден, за спазване ограниченията на скоростта и предимството от водачите. Ще се извършва регулиране на движението на моторни превозни средства и пешеходци с цел осигуряване безопасно пресичане от децата и техните придружители.

В рамките на акцията попадат и дните от 23 до 29 септември, обявени за Седмица за превенция на детската пътна безопасност. Служители на областната дирекция ще отбележат дните с множество инициативи и уроци на открито, в които деца и родители ще бъдат активни участници.

От пловдивската полиция припомнят, че предстоящата учебна година в условията на коронавирус ще донесе и ново преживяване за всички и за пореден път призовават за стриктно спазване на противоепидемичните мерки.

Днес Ви питаме:

Успяваме ли да съхраняваме българските народни традиции и обичаи?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче