Секции

29 March 2024 08:12

Тържествено бе открита реставрираната родна къща на полк. Владимир Серафимов в Свежен

Реставрираната родна къща на полк. Владимир Серафимов бе открита на тържествена церемония днес в брезовското село Свежен.

Серафимовата къща е най-старият архитектурно-исторически обект в Свежен и е на повече от 300 години. В нея се ражда и полковник Владимир Серафимов (1860-1934) - проявил героизъм в боевете за свободата на Родопския край. Заради драматичното сражение на връх Средногорец до село Аламидере, известен като "Родопската Шипка", той е наречен Освободителя на Родопите.

На церемонията присъстваха Христо Енков - кмет на община Брезово, бригаден генерал Деян Дешков - командир на 61-ва механизирана бригада, Стойо Карагенски – заместник-кмет на община Карлово, Иво Антонов – директор на дирекция „Социална политика и политика по военно-патриотично възпитание” в Министерството на отбраната, полковник Димитър Кацаров – командир на 101 Aлпийски полк, представители на местна власт и родолюбиви българи. Специално участие взеха духовия оркестър и военнослужещи от 61-ва Стрямска механизирана бригада.

Официално лентата на реставрираната къща бе прерязана от кметът Енков, бригаден генерал Дешков, Иво Антонов и полковник Кацаров. Църковното й освещаване бе отслужено от енорийския свещенник на Брезово отец Младен.

По повод тържественото събитие беше прочетена заповед на министъра на отбраната за награждаване на кмета на община Брезово.

Венци и цветя бяха поднесени в знак на признателност към великия герой на България.

/Снимки: 61-ва Стрямска механизирана бригада/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче