Секции

18 April 2024 22:52

В Климент тържествено отбелязаха 112 години от Независимостта на България (видео)

С почетен караул и приемане на строя на представителната рота на 61-ва Механизирана бригада започна тържественото отбелязване на 112 години от обявяването на Независимостта на България в карловското село Климент.



„Ден, записан с червено в историята на България. Затова на този ден ние почитаме имената на всички герои, загинали за свободата и за времето, в което ние живеем“- каза в обръщението си отец Рафаил от Карловската духовна околия през обществеността, уважила събитието, и отслужи панихида в тяхна памет.



„Актът на Независимостта е завет за родолюбивите българи“- каза в тържественото си слово кметът на село Климент Мано Манов. „Няма по-добър учител за един народ от историята и паметта за неговите предци. Днес свеждаме глави пред героите си“- подчерта той и припомни за делото на 74 климентци, дали кръвна дан за свободата на родината. „Мъдрите уроци на миналото нека са най-верният път към бъдещето“- пожела в заключение Манов.



„Днес патосът трябва да се съчетае с мъдрия анализ“- обърна се към присъстващите в речта си д-р Емил Кабаиванов – кмет на община Карлово. По думите му, Независимостта на България не е случаен исторически акт. Това е стъпало, което Третата българска държава изкачва. И паметните стъпки по този път са комитети на Апостола, Априлската епопея, Освободителната война, Съединението, създаването на Софийския университет като образователна институция с дарението на карловските братя Евлогий и Христо Георгиеви, както и развитието на стопанско-икономическия живот на страната. „Българският народ е бил с ясното съзнание да обедини държавата си. И днес ни трябват ясна историческа цел и обединение“- подчерта д-р Кабаиванов.



Политици, военни, общественици, млади родолюбци и жители на Климент поднесоха цветя и венци в знак на признателност на паметника на загиналите.



Празникът продължи с богата празнична програма с участието на Фолклорен танцов ансамбъл „Розова долина“, Музикална школа „Карловойс“ и Фолклорен ансамбъл „Средногорци“-с.Климент.

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче

Полезни връзки:

Официален сайт на Община Карлово

Ако си построил замъци във въздуха, не означава, че си работил напразно; те са точно там, където трябва да бъдат, просто изгради основи под тях.


Хенри Дейвид Торо