Секции

20 May 2024 18:02

Филмът „Премълчаното...за Стоян Мълчанков“ представят в Хисаря

Филмът „Премълчаното...за Стоян Мълчанков“ ще бъде представен в Хисаря. Инициативата е на Сдружение “Наследство Хисаря”. Тя ще бъде реализирана със съдействието на Общината и НЧ “Иван Вазов 1904”.

Документалният филм е посветен на 100-годишнината от гибелта на Сттоян Мълчанков. Автор на продукцията е журналистът Ивайло Шопски. Заедно с историка Николай Борисов разказват за войводата Мълчанков, дал живота си за запазването на българщината.

Прожекцията ще бъде на 2 октомври от 19 часа в салона на читалището, като входът е свободен.

За Стоян Мълчанков се знае, че е роден в Скребетно, Неврокопско, днешния Гоце Делчев. Първоначално учи в родното си село. После местното църковно настоятелство му осигурява стипендия и той продължава образованието си в Солунската гимназия. Там се увлича в борбата за освобождение и присъединяване на Македония към България и дейността на Вътрешната Македоно-Одринска революционна организация. През 1903 година взима участие в Илинденско-Преображенското въстание.

Арестуван е два пъти. Взима участие в Балканската и в Междусъюзническата войни. Като водач на чета освобождава родното Неврокопско. Негова е идеята и инициативата за изграждането на теснолинейката Септември – Добринище, която се ползва и до днес. Депутат е в 18-ото и в 19-ото Народно събрание.

Убит е на 22 април 1920 година.

/Снимка: интернет/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче