Секции

06 May 2024 02:14

Кучета надушват пътници с COVID-19 на летището в Хелзинки

Пилотен проект във Финландия помага на кучета да надушват пътници с коронавирус. 15 животни се обучават да откриват съмнителни за COVID-19 хора, душейки проби от потта им. Учените са установили, че кучетата могат да усетят специфична миризма, предизвикана от промени в здравословното състояние на хората. Този алтернативен метод ще върви редом с традиционните PCR тестове и резултатите от двата ще се подлагат на сравнителен анализ.

10 инструктори обучават животните за новите им функции.

Анет Каре – инструктор

Кучето трябва да научи как да надуши следата, която търсим. То трябва да подуши всички дупки, буркани и проби, за да усети къде е търсената миризма. Някои животни се обучават по-бързо от други.

Анна Хелм-Бьоркман от университета на Хелзинки твърди, че изследването е показало, че кучетата могат да открият болестта пет дни преди пациентите да проявят клинични симптоми.

Как се извършва тестът: пътникът прокарва марля по врата си, по която попива потта му. После пробата се поставя в буркан или кутийка и се отнася в друга стая, където кучето я подушва и дава незабавен резултат. Точността на този тест е над 90 процента.

В бъдеще кучетата могат да се разхождат сред пътниците по начина, по който го правят граничарските и митничарските им събратя.

/Източник информация и снимка: Тв Европа/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче