Секции

20 April 2024 12:40

185 000 студенти прекрачват университетския праг

„Започваме още една трудна година, през която основен приоритет отново ще бъде да опазим здравето на преподавателите, студентите и служителите в условията на епидемична ситуация. Същевременно да не отстъпваме от главната ни цел – да предлагаме качествено образование и сериозни научни изследвания“. Това заяви ректорът на СУ проф. дфн Анастас Герджиков, предаде репортер на БГНЕС.

Алма Матер официално откри днес академичната учебна година, тази година безпрецедентно в Университетската ботаническа градина.

185 хил. са студентите, включително и тези във задочна форма на обучение, които започват новата академична година. При специални условия на прием общо 1300 младежи от българските диаспори в чужбина също ще започнат висшето си образование.

Предвид епидемичната обстановка годината ще започне различно в отделните университети. „Висшите училища имат по-голяма свобода да търсят решения за хибридно или смесено обучение, защото студентите са пълнолетни, не е необходимо родител да се ангажира вкъщи“, отбеляза министърът на образованието и науката Красимир Вълчев и подчерта: „Не е важно колко студенти ще присъстват в аудиториите, важното е преподавателите да бъдат взискателни“.

Първият учебен ден, независимо дали в училище или университета, е празник. Това е денят, в който мислим за бъдещето и подхождаме с вяра, надежда и оптимизъм към утрешния ден. Денят, в който вдъхновени от силата на образованието вярваме, че ще живеем в едно по-добро общество. Денят, в който виждаме най-много усмивки и най-много оптимизъм за нашето общо бъдеще“, поздрави министърът всички присъстващи.

На първокурсниците пък пожела да намерят онези преподаватели, които ще им помогнат да станат знаещи, можещи и добри хора.

В края на церемонията бяха връчени студентските книжки на първокурсници, лауреати от национални олимпиади.

/Източник информация и снимка: БГНЕС/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче

Полезни връзки:

Официален сайт на Община Карлово

Мисленето е най-трудната работа, която съществува, вероятно това е причината толкова малко хора да се залавят с нея.


Хенри Форд