Секции

19 May 2024 10:49

Германия отбелязва 30 години от Обединението в сянката на коронавируса

Днес Германия отбелязва 30 години от Обединението. На 3 октомври 1990 година бившата Германска демократична република престава да съществува и преминава под юрисдикцията на Конституцията на Федерална република Германия. Годишнината ще бъде отбелязана скромно, помрачена от мерките срещу коронавируса.

„О, Изтокът е Изток, и Западът е Запад, но те никога не ще се срещнат“, гласи стих от поема на Ръдиард Киплинг. Но точно 30 години след обединението на Източна и Западна Германия, проект, изследващ смесени семейни двойки, дава надежда, че страната може би се е интегрирала в задоволителна степен.

Западногерманската социоложка Дагмар Хофман и учителят от Източна Германия Матиас Михел са заедно от 13 години, достатъчно дълго, за да може техният произход да не играе важна роля в живота им. Но и двамата споделят, че някои навици от миналото са се запазили.

Матиас Михел – жител на Потсдам

Има някои различни характеристики, източногерманецът е роден в икономика с недостиг и заради него той се опитва да поправи нещата, които има или да направи нещо, различно от нищо. Смятам, че това е от основните характеристики, нещо като стереотип за източногерманския човек.

Дагмар Хофман – съпруга на Матиас Михел

Ние сме заедно от дълго време, и смятам, че произходът вече не играе съществена роля в живота ни. В началото вероятно е играл някаква роля. Но забелязвам, че сред наши приятели, които са смесени двойки, това се споменава в разговори. Но това откъде си не е толкова важно, особено за западногерманците.

За Матиас и Дагмар тяхната идентичност не е създавала пречки. Те признават, че имат различни културни референции, но пък тези различия ги обогатяват повече от всичко останало.

Екип от Източна и Западна Германия е прекарал два месеца, снимайки „смесени двойки“ за целите на изложба. 11 от тях са от Потсдам, а 19 – от други части на провинция Бранденбург. Фотографиите и отговорите на въпроси за идентичността и произхода са на показ край Филмовия музей в Потсдам от началото на септември. Най-честите въпроси към тези семейства са дали произходът им все още играе някаква роля днес.

Изложбата „30 години – 30 двойки“ може да се разгледа до 4 октомври. Освен възраждане на спомени, тя е подтик към размисъл за значението на изминалите 30 години.

/Източник информация и снимка: Тв Европа/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче