Секции

19 May 2024 09:02

Египет показа пред обществеността 59 запечатани саркофага

Находка с изключително археологическо значение – египетските власти показаха открити неотдавна дървени саркофази, отнесени към 26-ата династия. Находката бе направена в древния некропол Сакара, на юг от Кайро. Когато бъдат проучени, ковчезите на духовници и чиновници ще бъдат изложени за показ в Големия музей на Египет, който отваря през 2021 г.

Египетските власти показаха пред света откритите наскоро запечатани саркофази на духовници и чиновници от 26-ата фараонска династия, царувала преди около 2500 години. Още десетки ковчези са открити в големия некропол Сакара преди няколко дни. 59-те саркофага бяха открити през август на мястото, включено в списъка на културното наследство на ЮНЕСКО, на юг от Кайро, заровени в три 12-метрови шахти заедно с 28 статуи на древноегипетския бог Секер, един от най-важните в египетския погребален пантеон.

Мустафа ал-Уазири- генерален секретар на Висшия съвет за античните съкровища

Бяхме подготвени и открихме малка дупка, която беше запечатана. Когато я отворихме, попаднахме на десетки дървени ковчези. Много скоро ще продължим с разкопките, за да открием останалите съкровища под пясъците на Сакара.

Археологическата експедиция, стояща зад ценната находка, е активна от 2018 г и неотдавна откри скривалище с мумифицирани животни и добре запазена гробница на свещеник от петата династия, известен като „Уахти“.

Мисията ще продължи с отварянето на саркофазите и изучаването на съдържанието им, преди да бъдат изложени в Големия музей на Египет, който ще бъде открит следващата година.

/Източник информация и снимка: Тв Европа/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче