Секции

18 April 2024 15:32

Маестро Йордан Камджалов е 7-ят носител на отличието за духовност, хуманизъм и патриотизъм „Йеродякон Игнатий – Васил Левски“ (видео)

Маестро Йордан Камджалов е 7-ят носител на отличието за духовност, хуманизъм и патриотизъм „Йеродякон Игнатий – Васил Левски“. Наградата, представляваща бюст на Васил Левски и Почетна грамота, му бе връчена на 1 октомври – Световния ден на музиката, в зала „Васил Караиванов“ в сградата на Община Карлово.

Отличието е учредено през 2014 година и е дело на известните карловски скулптори Николина и Недко Канарови. Предишни негови носители са Христо Мермерски, Йонко Мермерски, Теодосий Теодосиев, НЧ“Васил Левски-1861г.“ и Общинска библиотека „Д-р Иван Богоров“, Ивайло Шопски, Комитет „Родолюбие“-Пловдив.



Световнопризнатият диригент получи и дар, символично свързан с Апостола на свобода и неговото родно място, връчен му от зам-кмета на община Карлово Антон Минев с пожеланието често да се връща тук.



Творческата среща с карловската публика бе уважена и от бележития художник и изкуствовед Спартак Паскалевски. Съавтор с доц. д.ф.н. Румяна Златанова на книгата „Звукови светове. Диригентът Йордан Камджалов”, той сподели мисли и преживявания от общуването си с космически талантливия маестро в разбирането за единението между музика, философия и наука.



Карлово се включи и в уникалната събитийна традиция „България ПЕЕ“ под диригенството на Йордан Камджалов, защото събуждането на колективните творчески сили провокира най-доброто в развитието на нацията ни.



Повече интересна информация от срещата ще научите от видео материала.

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче