Секции

26 April 2024 12:37

Удължиха мярката 60/40 до края на годината

Мярката 60 на 40 да бъде удължена до 31 декември 2020 година реши днес Националният съвет за тристранно сътрудничество, ръководен от вицепремиера Марияна Николова. Мярката е разписана в правителственото постановление №151 от 2020 година.

С удължаването на действието му се удължава до края на годината и прилагането на облекчените условия за секторите „Хотелиерство и ресторантьорство“ и „Друг пътнически сухопътен транспорт, некласифициран другаде“.

С прмените се предвижда още прецизиране на начина за определяне на средствата за запазване на заетостта на работниците и служителите чрез изчисляване на среднодневен осигурителен доход. Работодателят, получил средства за запазване на заетостта, трябва да изплаща на работниците и служителите трудово възнаграждение в размер, не по-малък от размера на осигурителния доход за август 2020 г.

Необходимите финансовите средства в размер на около 750 млн. лв. за реализиране на промените ще бъдат осигурени от фонд „Безработица“ на държавното обществено осигуряване. Очаква се ефектът от удължаване на мярката да се отрази в запазването на около 200 хиляди работни места.

Промените влизат в сила от 1 октомври 2020 г., като средствата за запазване на заетостта ще се изплащат след съответната нотификация от Европейската комисия.

Социалните партньори единодушно подкрепят проекта на постановление с редакционни бележки и предложения за прецизиране на текстовете.

/Източник информация и снимка: ПловдивПрес/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче