Секции

19 May 2024 10:56

Съдът на ЕС: Държавите членки нямат право да искат масово събиране на лични данни

Върховната съдебна инстанция на ЕС постанови, че неограниченото масово събиране на телефонни и интернет данни е незаконно. Решението може да ограничи правомощията на разузнавателните служби във Франция и на други места в Европа. Съдът в Люксембург реши, че повсеместното и безразборно събиране на подобни данни може да бъде позволено единствено когато правителствата се сблъскват със „сериозна заплаха за националната сигурност“, но не във всички случаи.

Неограниченото масово наблюдение на данни от телефоните и интернет потреблението е незаконно, постанови Съдът на ЕС. Единственото изключение са „сериозни заплахи за националната сигурност“. Дори в този случай пълният достъп до данните на потребителите трябва да бъде ограничен до „само необходимия“ период.

Решението е взето по четири дела, заведени от правозащитни организации във Франция, Белгия и Великобритания. В него съдът постановява, че държавите нямат право да изискват телекомите да събират и запазват неограничени трафични и локационни данни с цел борба с престълността или опазване на националната сигурност. Освен ако заплахата за националната сигурност не е сериозна и не е активна в настоящето или в близкото бъдеще. То позволява също така събирането и запазването на IP адреси, ако това е необходимо.

Що се отнася до борбата с престъпността, държавите могат да прибегнат до таргетирано и ускорено задържане на данни. Но и в тези случаи те трябва да предвидят защитни мерки, а самото управление на данните трябва да бъде разгледано или от съд или от независима служба.

Следени в реално време могат да бъдат хора, за които има сериозни подозрения, че са замесени в „терористична дейност“, а инструментите за масово наблюдение могат да бъдат използвани извън предвидения период, ако заплахата за националната сигурност още е активна.

Националните съдилища не бива да приемат като доказателство информация, събрана по начин, който не е предвиден в това решение.

Съдът оповести решението си във важен момент – европейските институции подготвят реформа на директивата за електронна неприкосновеност, която трябва да допълни Общия регламент за защита на личните данни.

/Източник информация и снимка: Тв Европа/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче

Полезни връзки:

Официален сайт на Община Карлово

Има две житейски правила. Правило 1: не се тревожи за дреболии. Правило 2: всички неща са дреболии.


Фридрих Ницше