Секции

29 March 2024 13:38

Правна комисия подкрепи Александър Андреев за председател на ЦИК

С 14 гласа „за“, 7 „против“ и нито един „въздържал се“ Комисията по правни въпроси подкрепи кандидатурата на Александър Андреев за председател на ЦИК, репортер на БГНЕС.

Юристите в парламента проведоха изслушване на Андреев, а окончателният избор ще се проведе в пленарната зала на заседанието в петък. Предложението той да заеме поста след оставката на Стефка Стоева формално дойде от Федерацията на независимите студентски дружества, но е припознато от управляващите от ГЕРБ.

Андреев е настоящ член на изборната комисия и неин говорител, избран от квотата на управляващата партия, но в миналия мандат е заемал поста по предложение на БСП. Заедно с ДПС от левицата днес не подкрепиха кандидатурата му.

В рамките на днешното му изслушване към него бяха адресирани редица въпроси от опозицията, свързани с предстоящото машинно гласува в секциите с над 300 избиратели, в контекста на последните промени в Изборния кодекс. Колко машини ще са нужни? Ще се купуват или наемат, както и кога може да се очаква обществената поръчка за това? На тези питания настоя обществото да получи отговор депутатът от БСП Крум Зарков.

„ЦИК е призвана да изпълни закона такъв, какъвто е приет“, отговори Андреев, който не посочи ясно своето мнение по въпроса. Той подчерта, че комисията, която той е напът да оглави, все пак е колективен орган и взема решения с мнозинство от две трети. „Въпросът е от компетентността на ЦИК, а не на нейния председател“, обясни Александър Андреев.

Той обаче заговори за необходимостта от по-подробна правна уредба на въпросите за придобиване на машини, тяхното складиране, обслужване, сертифициране, одитиране и транспортиране. Той изрази надежда те да намерят своя отговор, но отново без да поясни дали говори за необходимост от нови промени в Изборния кодекс, подзаконов нормативен акт или бъдещо решение на ЦИК.

„Не какво ще е решението на колективния орган, а вашето мнение“, настоя Хамид Хамид от ДПС.

„За да се проведе машинното гласуване, то трябва да има разписани правила. Не може в Изборния кодекс да има само три текста, без в тази връзка да има правила за това какви трябва да бъдат машините, как трябва да бъде проведено машинното гласуване“, отговори му кандидатът за председател.

„Смятате ли, че има човек, който би поел цялата тежест върху себе си и ЦИК, когато правителството абдикира от организацията на изборите и я прехвърля на комисията, която има 4-5 души технически персонал и няма как да се справи – машини, хартия и т.н.“, коментира по-късно Хамид пред журналисти предизвикателствата пред машинния вот.

/Източник информация и снимка: БГНЕС/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче

Полезни връзки:

Официален сайт на Община Карлово

Повечето хора са толкова субективни, че всъщност не се интересуват от нищо освен от самите себе си.


Шопенхауер