Секции

25 April 2024 18:53

Финалният кръг на Hard Enduro 2020 ще се проведе в Сопот

След една година пауза от календара на РШ BG-X Ендуро, тази седмица Сопот се завръща като финалния кръг за сезон 2020 с шестото състезание за годината Hard Enduro Sopot 2020. Сопот бе първото предвидено в календара мероприятие за годината което бе „посечено“ от пандемията, но в крайна сметка организаторите от МСК Ендуро Екстрийм Сопот, с помощта на Община Сопот и редица спомоществователи успяха да синхронизират нова дата и да организират състезанието в полите на Стара планина.

Местността „Мурлата“ и намиращият се в нея мотополигон ще бъдат своеобразен център на състезанието, което на фона на падналия октомврийски дъжд се очертава да бъде повече от интересно. В предварителната информация за траковете в отделните класове прави впечатление сравнително малкия километраж (23км за клас Жени до 42км за клас PRO), но организаторите гарантират, след първите 3 километра които са в стил „рали“ (равно и бързо), класическо хард ендуро с много каменни сектори, тъмна гора и няколко хилклайма. Относителното време за финиширане което са определили към момента дизайнерите на трака е между 2 часа и 30 минути до 3 часа и половина плюс. За неделя „Мурлата“ е подготвена с нови елементи които да разнообразят и без това не-лекия ендурокрос.

В неделя ще станат ясни и шампионите от РШ BG-X Ендуро за сезон 2020, като призовите тройки към момента са сериозно обвити в ендуро мистика.

В клас PRO, след масивния дъжд в съботно Кирково, пилотите не отбелязаха максималния брой възможни точки и голямата битка се отложи за Сопот, където като лидер в класирането ще пристигне Любомир Иванов (МСК Препараторите, КТМ-Б, 154т.) с много сериозни шансове за златото. Втори в таблицата за момента се явява Теодор Кабакчиев (СК Екстрийм Рейсинг, КТМ, 120т.), който обаче този уикенд ще вземе участие в благотворителното картинг състезание „ЕКО 24 часа на България“ и ще пропусне Hard Enduro Sopot 2020. Това поставя следващите 4 пилота в класирането: Илиян Кузманов (АФГ Рейсинг, Хонда, 105т.), съотборниците от Алба Дамасцена МСК – Мартин Петков (КТМ, 103т.) и Цветан Денев (КТМ, 94т.), както и Георги Топалов (WINBET Хард Райдърс, Хускварна, 92т.) в изходна позиция за атака на позиции в топ три за сезона. В крайна сметка, каква точно ще бъде конфигурацията на призьорите зависи от твърде много фактори, като разположението на планетите, личностната мотивация и физическата подготовка, гарнирани с тактика, късмет и математика.

В клас EXPERT, Кристиан Петров (WINBET Хард Райдърс, КТМ, 174т.) е изключително стабилен в представянето си през целия сезон и е на път да повтори шампионската си титла от 2019, като на Сопот трябва да застрахова златото си с едно добро представяне на път за клас PRO (евентуално). След Петров, отново имаме ситуация с много неизвестни и състезатели с твърде близки точки. Втората позиция е за Атанас Ангелов (WINBET Хард Райдърс, Хускварна, 123т.), след него са Десислав Цеков (WINBET Хард Райдърс, Хускварна, 110т.), Христо Георгиев (ЕК Луда Работа, КТМ, 109т.) и Дурмушали Саидходжа (МСК Шарп Райдърс, Хускварна, 92т.). Реално никой няма да се откаже от борбата до последно и скъпоценните метали ще се разпределят отново в неделя.

При пилотите от клас Стандарт „кашата“ е качествена както обикновено и това се дължи на контузията на лидера Иван Печев (МСК Ендуро Севлиево, Хускварна, 176т.) който ще пропусне Hard Enduro Sopot 2020. След него, на втората позиция се намира Камен Дочев (МСК Ендуро Севлиево, КТМ, 166т.), на който предстои може би най-важното състезание в кариерата до момента, ако разбира се иска да дублира златото си от 2019-та. Според регламента, най-лошият кръг (резултат) от общия сбор точки на даден състезател (не участието също се счита за „най-лош резултат“) отпада от тотала за крайното класиране. За да избегнем висшата математика част 1 която става висша математика част 3 когато се отнася за клас Стандарт на РШ BG-X Ендуро, може да се каже, че Дочев определено се нуждае от победи и в навигацията, и в ендуро кроса на Сопот, по пътя към златото за 2020. Само пет точки е и разликата между Хускварните на Гюннур Ходжа (Алба Дамсцена МСК, 119т) и Иван Минков (МСК Екс Ендуро Кърнаре, 114т.), като и двамата явно ще решат позиция 3 в Сопот. Генади Илиев (Алба Дамасцена МСК, 108т.) ще пропусне и този кръг поради контузия.

Състезателите от клас Сеньор, подобно на останалите класове, също са оставили формирането на челната тройка за сезона за последния кръг, като и тук обстановката е традиционно напечена. В Кирково, лидерът в класирането Георги Дамянов (WINBET Хард Райдърс, Хускварна, 163т.) влезе в пряко единоборство с Радостин Георгиев (ЕК Луда Работа, КТМ, 132т.), спечелиха по 37 точки и поделиха подиума с Асан Имамов (Ендуро Клуб Корница, КТМ, 159т.). Георгиев обаче е пропуснал юнското Банско и на практика неговите точки до момента са „чисти“, докато Имамов и Дамянов ще трябва да се разделят с някой скъпи точки и това тотално може да промени челната тройка. Не трябва да пропускаме и Виктор Димов (Ендуро Клуб Севтополис, Бета, 126т.) и Стоян Пачарозов (МСК Екс Ендуро Кърнаре, КТМ, 120т.) които не на шега могат да объркат точките с едно добро каране в Сопот.

При момичетата от клас Жени, Габриела Мартинова (СК Екстрийм Рейсинг, КТМ, 120т.) е твърд лидер в класирането, по непотвърдена информация Мария Раева (МК Боляри, КТМ, 46т.) ще участва на пистовото състезание в Долна Митрополия, Плевен, така че новите попълнения в клас Жени ще могат да опитат своите сили преди финала на сезона в Сопот в по-олекотена обстановка.

В събота, стартът на състезанието ще бъде в 10:15, в неделя ендуро кроса започва отново в 10:15, мястото на срещата е мотополигон „Мурлата“.

/Източник информация и снимка: Bulgarian Motorcycle Federation/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче